Μεγάλο ενδιαφέρον στο βιβλίο προσφορών της Πειραιώς – Στόχος άντληση πάνω από 1,6 δισ. με δέλεαρ την τιμή

Μεγάλο ενδιαφέρον στο βιβλίο προσφορών της Πειραιώς

Στόχος άντληση πάνω από 1,6 δισ. με δέλεαρ την τιμή

Θετική έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί – η επιβεβαιωμένη πληροφορία – ότι στο book building (βιβλίο προσφορών) της Πειραιώς το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, ειδικά από επενδυτές σε Λονδίνο και ΗΠΑ, είναι πολύ μεγάλο, ίσως μεγαλύτερο και από ότι είχε εκτιμηθεί. 

BANKINGNEWS.GR

Πλέον στόχος είναι η κάλυψη όχι μόνο του ελάχιστου στόχου των 1,6 δισ. αλλά υψηλότερα. 
Δέλεαρ αυτή της αύξησης κεφαλαίου – και όπως θα αποδειχθεί και όλων των βιβλίων προσφορών – είναι η άκρως ελκυστική τιμή για τους ιδιώτες επενδυτές. 
Με βάση σοβαρές ενδείξεις τελικώς η τιμή μπορεί να καθοριστεί προ reverse split και χαμηλότερα του εύρους που έχουμε δώσει δηλαδή των 0,038 με 0,042 ευρώ. 
Η χαμηλή τιμή σημαίνει μεγαλύτερο κίνητρο και εδώ και πολλές εβδομάδες έχουμε διεξοδικά αναλύσει γιατί οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πολύ πολύ πολύ… χαμηλές τιμές, απαιτούνται πολύ μεγάλα discount. 
Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς θα κλείσει την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου. 
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία η Πειραιώς ήταν ένα «στοίχημα».
Η επιτυχία της αύξησης θα αποτελέσει πρόκριμα και για την επιτυχία των άλλων τραπεζών – αν και άλλες τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση με όρους κεφαλαιακών αναγκών -.
Η επιτυχία της αύξησης της Πειραιώς ήταν πρόκληση και όσοι πάρουν το ρίσκο να ποντάρουν στην επιτυχία θα βγουν κερδισμένοι. 
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στο βιβλίο προσφορών της Πειραιώς αρχίζει να είναι διογκούμενο εξέλιξη που διασφαλίζει την κάλυψη των 1,6 δισεκ. ενώ πλέον ο στόχος είναι να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια. 
Η θετική εξέλιξη για την Πειραιώς θα είναι πρόκριμα:
1) Για τις τράπεζες συνολικά, αν η Πειραιώς που βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση λόγω των μεγαλύτερων κεφαλαιακών αναγκών ξεπεράσει τους στόχους αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν επενδύσιμη την ελληνική τραπεζική αγορά. 
Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν μετά την ανεκαφαλαιοποίηση τα εξής κεφάλαια Eurobank 5,6 δισεκ. Εθνική 9,5 δισεκ. Alpha bank 9 δισεκ. και η Πειραιώς περίπου 9,8 δισεκ.
Τα κεφάλαια αυτά είναι προ νέων πιθανών προβλέψεων και περιλαμβανομένων και των προνομιούχων μετοχών για Eurobank και Εθνική τράπεζα. 
Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν με όρους κλάδου τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και θα είναι από τις πιο επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες παγκοσμίως. 
2) Είναι πρόκριμα για την Εθνική Οικονομία γιατί αν οι ξένοι επενδύσουν συνολικά 8 δισεκ. εν μέσω μιας πολύς δύσκολης συγκυρίας για την Ελλάδα και των πρόσφατων δραματικών και αρνητικών γεγονότων αυτό θα σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο ή διαγνώσκουν επενδυτικές ευκαιρίες στις απαξιωμένες τιμές των ελληνικών assets.  
Θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης τόσο προς το τραπεζικό σύστημα όσο και προς την ελληνική οικονομία. 
3) Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα χρηματοδοτήσουν αλλά θα ασχοληθούν με την αναδιάρθρωση του ελληνικού επιχειρείν και βεβαίως με την ενεργητική διαχείρηση των NPLs των προβληματικών δανείων. Οι τράπεζες θα αρχίσουν πάλι να λειτουργούν. 
4) Τα capital controls δεν μπορούν να αρθούν πλήρως αλλά μετά την ανακεφαλαιοποίηση σε βάθος λίγων μηνών θα υπάρξει ένα ακόμη μεγάλο βήμα χαλάρωσης των περιοριστικών όρων στην κίνηση κεφαλαίων. 
Στα νέα stress tests πανευρωπαικά, που θα διεξαχθούν αρχές του 2016 δεν θα συμπεριληφθούν οι ελληνικές τράπεζες εύλογο καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσαν ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. 
Η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κερδηθεί επιτυχώς και θα αποτελέσει εφαλτήριο για να καλυφθεί επιτυχώς ο στόχος ανακεφαλαιοποίησης που είναι 10 δισεκ. μέσω αυξήσεων και 4,3 δισεκ. μέσω των ομολογιακών cocos από το ΤΧΣ.  
Η καλή μέρα της ανακεφαλαιοποίησης από το πρωί φαίνεται….παραφράζοντας μια φράση του θυμόσοφου λαού. 

BANKINGNEWS.GR