Μεγάλες απώλειες, αβέβαιη η συνέχεια... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μεγάλες απώλειες, αβέβαιη η συνέχεια…

07.01.2016 11:40

Τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση για τον DAX που χάνει σε αυτό το διάστημα 1000 και πλέον μονάδες. Μείον 4,28% χθες και -3,7% τώρα…

Τρίτη σερί για το ΧΑΑ (γλύτωσε χθες την 4η…) με τον γδ να καταγράφει πτώση 5,2% υποχωρώντας στις 585,6 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σε μία ώρα συνεδρίασης ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. ευρώ αναφέρονται σε πακέτα (σε ΑΛΦΑ τα 8,2 εκατ….)

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μείον 10% η ΑΛΦΑ στο χαμηλό ημέρας και στα 2,0800 ευρώ με τζίρο 14,5 εκατ. δηλ. το 42% του συνολικού. Απώλειες 10% και 0,2850 ευρώ για την ΕΤΕ κοκ κλπ… Και να δούμε που και πως θα ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση.

  • ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ από Χρήστο Φράγκου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις διεθνώς σε όλα τα μέτωπα προκαλώντας αναταράξεις στα χρηματιστήρια και δημιουργώντας συνθήκες πολιτικών ανατροπών. Οι εστίες αβεβαιότητας, αστάθειας και τα ναρκοπέδιο ξαφνικά πολλαπλασιάστηκαν καθιστώντας την επιβίωση στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό mission impossible.

Νέο επιθετικό sell off στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με την Κίνα να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, λόγω της διακοπής των συναλλαγών μετά το -7%, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει απώλειες που φτάνουν το -4%.

Με το πετρέλαιο να υποχωρεί σε χαμηλό 11ετίας, κάτω από 35 δολάρια, τη Fed να ανοίγει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και την ΕΚΤ σε κλοιό γερμανικών πιέσεων, το οικονομικό σκηνικό μοιάζει μάλλον με κινούμενη άμμο για την Ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά αυξημένες είναι και οι πολιτικές εντάσεις, καθώς η διαμάχη Ιράν – Σαουδικής Αραβίας διευρύνεται, οι μεταναστευτικές ροές να ταλανίζουν την ΕΕ, ενώ η αύξηση της εγκληματικότητας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια τις κοινωνίες.

Παράλληλα ο ξαφνικός θάνατος του επικεφαλής των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οιαπόπειρες βιασμού στην Κολωνία και οι συγκρούσεις στη Νιγηρία είναι κάποιες ακόμα μικρές πηγές έντασης, οι οποίες όμως αποτελούν ενδείξεις μεγάλων εντάσεων που υποβόσκουν.

Αν σε αυτά προστεθεί και ο ισχυρισμός της Βορείου Κορέας ότι έχει κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου, ότι διαθέτει δηλαδή αξιόπιστη πυρηνική απειλή, τότε είναι προφανές ότι το 2016 μπαίνει με προοπτική πόλωσης και θερμών επεισοδίων.

Η αντίδραση των αγορών ήταν πτωτική με τη Wall Street, τις ευρωπαϊκές αγορές και τα ασιατικά χρηματιστήρια να γράφουν σημαντικές απώλειες για δυο σερί συνεδριάσεις. Σε πτωτική τροχιά και το πετρέλαιο υποχωρώντας κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι και σε νέο χαμηλό 11 ετών.

Ανοδικά κινούνται τα συμβόλαια του χρυσού κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δίνοντας την αίσθηση εισροής κεφαλαίων στα ασφαλή καταφύγια, κάτι που ωστόσο δεν πιστοποιείται από τη νορμάλ συναλλακτική δραστηριότητα.

Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων είτε πρόκειται για αέρα, άρα απομόχλευση λόγω της αύξησης του ρίσκου, είτε παραμένουν σε net cash positions.

Τους επενδυτές τρομάζει και η κατακόρυφη πτώση του κινεζικού γουάν, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 5ετίας απέναντι στο δολάριο, στον απόηχο της χαλάρωσης της πολιτικής σταθερής ισοτιμίας από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές είναι η εκτόξευση του δείκτη φόβου, VIX, του CBOE, πάνω από τις 20 μονάδες με ημερήσια κέρδη που υπερβαίνουν το 6%

Αν και αναμενόμενη, σε μεγάλο βαθμό, η υποτίμηση του γουάν πλήττει καίρια την αμερικανική οικονομία, προκαλώντας προβληματισμό στη Fed, η οποία μόλις άνοιξε τον κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια. Στις ΗΠΑ ανησυχίες εγείρει και η δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου αναπτυξιακού δείκτη της Fed της Ατλάντα, που βλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη από την αρχικά προβλεφθείσα, καθώς και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed του San Francisco για έξι(!) αυξήσεις επιτοκίων το 2016.

Στην Ευρώπη οι τόνοι για την πολιτική της ΕΚΤ ανέβηκαν από το πρωτοφανής εντάσεως δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείο ειδήσεων της Γερμανίας, Deutsche Welle, με το οποίο επιτέθηκε κατά του Μάριο Ντράγκι, με τίτλο “Κάποιος να σταματήσει τον κ. Ντράγκι”.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική από την πολιτική δίνη στην οποία έχει βρεθεί η Ισπανία, μετά τις εκλογές, τη διαφαινόμενη συγκρότηση κεντροαριστερής κυβέρνησης. Το πρόβλημα εντείνεται από τις συνέπειες που έχει η ακυβερνησία της τρίτης μεγαλύτερης σε μέγεθος ευρωπαϊκής χώρας, ενώ λαμβάνονται αποφάσεις για το προσφυγικό.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017