Μείωση της έκτακτης ρευστότητας για την Τράπεζα Κύπρου – Σταθεροποιείται η καταθετική της βάση | Mikrometoxos.gr

Μείωση της έκτακτης ρευστότητας για την Τράπεζα Κύπρου – Σταθεροποιείται η καταθετική της βάση

13.10.2015 11:13
Από τα τέλη του 2014 έως σήμερα, η μείωση του ELA για την Τράπεζα Κύπρου αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ
Νέα μείωση της στήριξης της σε έκτακτη ρευστότητα κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου, εν μέσω της συνεχόμενης σταθεροποίησης της καταθετικής της βάσης, σύμφωνα με το Stockwatch. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, η ρευστοτική στήριξη του συστήματος από κεντρικές τράπεζες μειώθηκε στα 6,14 δισ. ευρώ από 6,36 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2015, ο ELA, που φαίνεται να χρησιμοποίει μόνο η Τράπεζα της Κύπρου, μειώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ από 5,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται πως από το τέλος του 2014 η μείωση του ELA της Τράπεζας Κύπρου φθάνει τα 2 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η στήριξη της σε ELA μειώθηκε ακόμα περισσότερο στα 4,5 δισ. ευρώ λόγω ενίσχυσης της καταθετικής της βάσης και αποδοχής καλυμμένων ομολόγων της από την ΕΚΤ.
Η ρευστότητα μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που χρησιμοποιούν και οι υπόλοιπες τράπεζες μειώθηκε τον Αύγουστο στα 736 εκατ. ευρώ από 756 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, ο ELA αναμένεται να μειωθεί στα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2017.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017