ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΟΗΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ - Βλέπουν διαμελισμό της Συρίας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΟΗΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ – Βλέπουν διαμελισμό της Συρίας

14.10.2015 12:55

 Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, το ανέφερε ως ενδεχόμενο, και πολλοί αναλυτές το (προ)βλέπουν ως μελλοντική εξέλιξη…

Ενα αγόρι σε χαλάσματα από βομβαρδισμούς σε πόλη της Συρίας

Για άλλους είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και για άλλους, αντιθέτως, η μόνη ρεαλιστική προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο-ενδεχόμενο διάσπασης της Συρίας είναι κάτι που πλέον συζητιέται ανοιχτά.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν δικαιολογημένα ότι η διάσπαση έχει ήδη επί της ουσίας επέλθει, αλλά απλώς κανείς δεν το παραδέχεται. «Η διάσπαση της Συρίας ίσως να είναι η μόνη απάντηση σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο χωρίς τέλος», σημειώνει στις αναλύσεις του ο διεθνής Τύπος.

Και πράγματι, ύστερα από ακριβώς τεσσεράμισι χρόνια εμφύλιου σπαραγμού, τα χαρακώματα είναι πια τόσο βαθιά στη Συρία και τα πάθη σε τέτοιο βαθμό οξυμένα, ώστε η όποια προοπτική αποκατάστασης των δεσμών και επιστροφής στα παλιά να φαντάζει αδύνατη.

Η Συρία εν έτει 2015 δεν θυμίζει σε τίποτα την προεμφυλιακή Συρία του 2010. Από τους περίπου 23 εκατ. κατοίκους που είχε η χώρα έως και το ξέσπασμα του εμφυλίου, περίπου οι μισοί έχουν εκτοπιστεί, γύρω στα τέσσερα με πέντε εκατομμύρια έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς και περί τους 250.000 έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε ένα όργιο αγριότητας και φρικαλεοτήτων.

Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που πολέμησαν ο ένας ενάντια στον άλλο ή έπεσαν θύματα του συριακού αλληλοσπαραγμού πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να τα «ξαναβρούν» μεταξύ τους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα ανέφερε πως υπάρχει το ενδεχόμενο διάσπασης της Συρίας, ενώ και για πολλούς αναλυτές αυτή είναι πλέον η μόνη ρεαλιστική προοπτική

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα ανέφερε πως υπάρχει το ενδεχόμενο διάσπασης της Συρίας, ενώ και για πολλούς αναλυτές αυτή είναι πλέον η μόνη ρεαλιστική προοπτική

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ανακύπτει ως ενδεχόμενο η «λύση» της διάσπασης της χώρας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διακριθεί σε δύο επιμέρους σενάρια: στο «κακό» σενάριο της ολοκληρωτικής διάσπασης (που εγκυμονεί τον κίνδυνο διαιώνισης της σύρραξης σε μια περιοχή που ήδη έχει υποφέρει πολλά) και στο θεωρητικά «καλό» σενάριο της μερικής αυτονόμησης-αποκέντρωσης περιφερειών στο πλαίσιο μιας τρόπον τινά ομοσπονδιοποίησης.

Και στο παρελθόν
Η ιδέα δεν είναι καινοφανής. Κάθε άλλο μάλιστα. Πίσω στη δεκαετία του 1920, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Γάλλοι είχαν οραματιστεί (αλλά τελικώς δεν έκαναν πραγματικότητα) την περιοχή όπου βρίσκονται η σημερινή Συρία και ο Λίβανος χωρισμένη σε έξι εθνικά καθορισμένες πολιτείες: των Αλαουιτών στα δυτικά, των Δρούζων στον Νότο, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, του ευρύτερου Λιβάνου και της Αλεξανδρέττας προς την Τουρκία.

Πίσω στο παρόν, σχεδόν 100 χρόνια μετά, οι Αλαουίτες υπό τον Μπασάρ αλ Ασαντ εξακολουθούν να ελέγχουν τις περιοχές στα δυτικά και οι Δρούζοι τις περιοχές στον Νότο. Κατά τα λοιπά, οι Κούρδοι ελέγχουν τα βορειοανατολικά και οι τζιχαντιστές μέρος των περιοχών στα κεντρικά της χώρας. Ακριβώς λόγω του εμφυλίου μάλιστα, κάποιες από τις περιοχές έχουν πια γίνει πιο «καθαρές» εθνοτικά και θρησκευτικά. Πολλοί χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές των σουνιτών και πολλοί σουνίτες έχουν τραπεί σε φυγή από τις περιοχές των Κούρδων.

Εάν όντως η χώρα οδηγηθεί σε διάσπαση, η πρώτη περιοχή που θα αποσχιστεί-θωρακιστεί θα είναι μάλλον η περιοχή που ελέγχει ο Ασαντ στα δυτικά, όπου άλλωστε έχουν τις στρατιωτικές βάσεις τους και οι Ρώσοι.

Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδιοποίηση θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για μια «συντεταγμένη» έξοδο του Ασαντ από την εξουσία. Ερωτηματικό αποτελεί ωστόσο το μέλλον πόλεων όπως είναι το Χαλέπι και η Δαμασκός, που εξακολουθούν να είναι πολύ μεικτές για να διασπαστούν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

  • ethnos.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017