Μαρτυρίες προσφύγων: ΜΚΟ μας προτρέπουν να μη φύγουμε από το λιμάνι και να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τους καλούν να παραμείνουν στο λιμάνι και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, το Λιμενικό προσπαθούσε να πείσει περίπου 300 Αφγανούς να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στην Μαλακάσα, καθώς και 300 Σύρους, στην Ημαθία, με το επιχείρημα της απολύμανσης του χώρου. Οι μετανάστες όμως δεν φάνηκαν να πείθονται και αντέδρασαν.

Από την κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Συντονιστικού αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε στο Mega ότι ήδη υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ενώ έως την Κυριακή θα έχουν κατασκευαστεί τμηματικά άλλες 10.000, ενισχύοντας τις ελπίδες για αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εντοπίστηκε κρούσμα αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη χθεσινή σίτιση. Το φαγητό μοιράστηκε από την ΜΚΟ PRAKSIS, ενώ την ευθύνη προμήθειάς του έχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ανέφεραν ότι πρώτη φορά διαπιστώθηκε τέτοιο πρόβλημα από την ιδιωτική εταιρία παρασκευής φαγητού στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια και το θέμα θα διερευνηθεί. Ωστόσο, αν και οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για στομαχικές διαταραχές, εντούτοις κανείς δεν προσήλθε για παροχή πρώτων βοηθειών στα ιατρεία των ΓΧΣ.

Βορειότερα, στην Ειδομένη, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή ανέφερε ότι άγνωστοι διέρρηξαν χθες την αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα.