Μαρκ Φάμπερ: Στο 4% η πραγματική ανάπτυξη της Κίνας | Mikrometoxos.gr

Μαρκ Φάμπερ: Στο 4% η πραγματική ανάπτυξη της Κίνας

20.01.2016 00:04

Η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία, όπως εκτιμά ο οικονομολόγος Μαρκ Φάμπερ. 

Σε δηλώσεις του στο «CNBC», πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2015, ο Φάμπερ, εκδότης της έκθεσης «The Gloom, Boom & Doom», τοποθέτησε την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 4%, πολύ πιο κάτω από το 7% στο οποίο στοχεύει το Πεκίνο ή το 6,9% που πέτυχε.

«Μια οικονομία είναι πολύ περίπλοκη και υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι μιας οικονομίας που αναπτύσσονται και άλλοι που συρρικνώνονται», σημείωσε ο Φάμπερ. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, η οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% ετησίως, όμως θα μπορούσε να είναι και χαμηλότεροι».

Ο Φάμπερ ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχουν πολυάριθμοι δείκτες και ορισμένοι από αυτούς είναι πραγματικά αξιόπιστοι, αν κοιτάξεις για παράδειγμα τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα στην Κίνα. Έχεις την εντύπωση ότι η οικονομία είναι πραγματικά αρκετά αδύναμη».

Παράλληλα, ο Φάμπερ επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με το χρέος της Κίνας, για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του. «Έχουμε αυτή την κολοσσιαία “φούσκα” χρέους στην Κίνα, η οποία κατά την άποψή μου θα πρέπει να ξεφουσκώσει είτε μέσω τεράστιων απωλειών στον τραπεζικό τομέα είτε μέσω απωλειών στην αγορά ομολόγων για τους επενδυτές». «Επιπρόσθετα σε αυτό, έχουμε μια σημαντική χρηματιστηριακή “φούσκα”, η οποία έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει τώρα», πρόσθεσε ο επενδυτής.

*Οικονομολόγος, εκδότης της έκθεσης «The Gloom, Boom & Doom»

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017