Μαρκ Φάμπερ: Η Fed αυξάνει τα επιτόκια τη «λάθος στιγμή»

Ακριβώς τη λάθος στιγμή αυξάνει τα επιτόκια η Federal Reserve, όπως υποστηρίζει ο Μαρκ Φάμπερ, επενδυτής και συντάκτης του newsletter «Gloom Boom & DoomReport».

Ο επί μακρόν απαισιόδοξος παρατηρητής της αγοράς, γνωστός και ως «Dr. Doom», λέει ότι, σε αντίθεση με τις εντυπώσεις ότι η οικονομία στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο βελτιώνεται σταδιακά, «η παγκόσμια οικονομία έχει επιβραδυνθεί πολύ απότομα, και πολλές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ή είναι έτοιμες να εισέλθουν σε ύφεση», δήλωσε.

Είναι εν μέσω αυτού του φαινομενικά δύσκολου περιβάλλοντος που η Federal Reserve προχωρά στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και εννέα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, αδύναμες δείχνουν, σύμφωνα με τον επενδυτή, και οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές.

«Δεν νομίζω ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι ελκυστικές από κάθε άποψη. Είναι ακριβές και τα κέρδη υποχωρούν», δήλωσε στο «CNBC».

Ερωτηθείς για το πού «βλέπει» ευκαιρίες, ο Φάμπερ ανέφερε την Ασία, και ιδίως το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Ινδία, το Λάος και τη Μιανμάρ.

Την ίδια ώρα, ο Charles Himmelberg, αναλυτής της Goldman Sachs, ανέφερε ότι «η αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve έρχεται σε μια περίεργη στιγμή για τις αγορές ομολόγων στις ΗΠΑ», και αυτό επειδή τα spreads των ομολόγων υψηλών αποδόσεων εμφανίζουν προειδοποιητικά σημάδια, που υπήρξαν ιστορικά συνεπή με περιόδους ύφεσης στις ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs επισημαίνει τις αδυναμίες στις αγορές λόγω της «σφαγής» στον χώρο των εμπορευμάτων, της ήπιας ανάπτυξης και των φόβων για έλλειψη ρευστότητας.