Μαρία Χούκλη: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

Της Μαρίας Χούκλη

Όταν ο Shakespeare έβαζε στο στόμα του Marcellus τη φράση που έμελλε να γίνει από τις διασημότερες της παγκόσμιας δραματουργίας, δεν φανταζόταν ότι η ζωή, πολλούς αιώνες μετά, μιμήθηκε την τέχνη στην ίδια χώρα της πασίγνωστης τραγωδίας.

Ένας από τους ασήμαντους χαρακτήρες του κορυφαίου έργου την παρέδωσε στην ιστορία, αλλά και ο πρίγκιπας Άμλετ από τότε έλεγε ότι το κράτος της Γιουτλάνδης μοιάζει με «κήπο αβοτάνιστο, ξεσποριασμένο. Άγρια πράγματα, χοντρόφυλλα, θρασιά τον πνίγουν όλο».

Το κεντροδεξιό Venstre (το οποίο σημαίνει η Αριστερά!) το κόμμα του Δανού πρωθυπουργού, Lars Rasmussen, μαζί με τους κυβερνητικούς συμμάχους του, συμφώνησαν με τους Σοσιαλδημοκράτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αφορά στη μεταχείριση των εισερχόμενων στη χώρα προσφύγων.

Το Venstre διαθέτει μόλις 34 από τις 179 έδρες στη Βουλή και παραμένει στην εξουσία στηριζόμενο κυρίως από το ακροδεξιό DF που έχει σηκώσει μαύρη παντιέρα για τους ξένους.

Το νομοθέτημα αποτελεί ντροπή για την οντότητα αρχών και αξιών που θέλει να είναι η Ευρώπη. Ανατριχιαστική αναβίωση του ναζιστικού πνεύματος, κατάφωρη παραβίαση κάθε κώδικα ηθικής και ανθρωπιάς.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποφάσισαν να κατάσχονται ατομικά είδη αξίας από πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος της φιλοξενίας τους.

Αν ψηφιστεί από τη Βουλή το επαίσχυντο νομοσχέδιο, οι αστυνομικές Αρχές θα ψάχνουν τις αποσκευές όσων ζητούν άσυλο και χωρίς οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, επί τόπου, θα κατάσχουν μετρητά, τιμαλφή και όποιο άλλο αντικείμενο αξίας κουβαλούν. Θα εξαιρούνται τα κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, οικογενειακά πορτραίτα ή αναμνηστικά που έχουν συναισθηματική αξία, εκτός εάν η αξία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν θα κατάσχονται οι βέρες. Πάλι καλά. Οι Ναζί το έκαναν. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα δικαιούνται να κρατούν το πολύ 10.000 δανικές κορώνες, περίπου 1.350 ευρώ. Λεηλατημένοι πλέον από κρατικά ευρωπαϊκά χέρια θα μπορούν να έχουν τροφή και στέγη ή επιδόματα πρόνοιας στη «φιλόξενη» Δανία.

Πώς δικαιολόγησε η κυβέρνηση Rasmussen τη λήστευση των αλλοδαπών που προσέρχονται ως ικέτες ασφάλειας στη χώρα; Ισχυρίζεται ότι έτσι εφαρμόζεται η αρχή της ισονομίας και το μέτρο ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία περί κοινωνικής αλληλεγγύης. «Αν κάποιος μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα μόνος του, το διαχειρίζεται μόνος του»!

Όταν πρωτακούστηκε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στη Δανία, θεωρήθηκε άλλη μία κακόγουστη, υποβολιμαία υπερβολή των κοινωνικών δικτύων. Δυστυχώς, είναι αλήθεια. Υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, προκειμένου να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις, η Κοπεγχάγη έσπευσε να ψελλίσει ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, ούτε αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Μα είναι λογιστικό το θέμα;

Και οι Βρυξέλλες τι κάνουν; Έχουν ξεσηκωθεί, δικαίως, για την ακροδεξιά ρητορική του Ούγγρου πρωθυπουργού και την καταπάτηση κάθε αρχής ελευθερίας του λόγου από τη νέα πολωνική κυβέρνηση. Γιατί προσπέρασαν τη Δανία;

Το νομοθέτημα περί κατάσχεσης χρημάτων και αντικειμένων αξίας πιθανότατα θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους πρόσφυγες να επιλέξουν τη Δανία ως χώρα αίτησης ασύλου.

Τα σύνορα, βλέπετε, χτίζονται κι αλλιώς.

Τραγική ειρωνεία. Η λέξη «Δανιμαρκία» ετυμολογικά σημαίνει «χώρα των συνόρων».