Μαξίμου: Σύσκεψη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει ασκήσεις αισιοδοξίας και ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και έρχονται καλύτερες ημέρες, ωστόσο οι οιωνοί από το πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν είναι καλοί.

Σήμερα  στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει την πρώτη μεταπασχαλινή σύσκεψη με θέμα  το πως θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου. Ρόλο στη διαπραγματευτική πολιτική θα παίξουν οπωσδήποτε και οι Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιοποιούνται σήμερα Τρίτη και εκτιμάται ότι θα είναι θετικές για την Ελλάδα. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές πλευρές (Γιούνκερ, σοσιαλιστές, Ιταλία, Πόρτογαλία) έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ και των “σκληρών” της ευρωζώνης με πρωτοστατούντα τον Β.Σόιμπλε, για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.
Μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες θα πρέπει να οριστούν συνεννοήσεις ή και η επάνοδος των επικεφαλής του Κουαρτέτου, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το πακέτο των προληπτικών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει στις 20 Μαΐου στην Ρώμη.
Σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν». “Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση”.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ “ΠΑΚΕΤΟ”

Ελλάδα και δανειστές  αποδέχονται μεν την λήψη πρόσθετων μέτρων στην περίπτωση που η χώρα δεν επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018,  αλλά η διαφωνία έγκειται στο εάν στη συμφωνία αξιολόγησης  θα προβλεφθεί τελικά ένας “κόφτης” δαπανών, όπως προτείνει η ελληνική κυβέρνηση,  ή θα χρειαστεί  νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ (και ο Σόιμπλε;)  όπως:

–        αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό,
–        μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων,
–        μείωση μισθών στο Δημόσιο,
–        “πάγωμα” προσλήψεων

– συμμετοχή τεχνοκράτη του ΔΝΤ για να πιστοποιεί “έγκυρα” τυχόν αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος.