Μαξίμου κατά Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για Ειδομένη: Άκομψη η ανακοίνωση ΟΗΕ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μαξίμου κατά Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για Ειδομένη: Άκομψη η ανακοίνωση ΟΗΕ

27.05.2016 20:02

Η Κυβέρνηση εκφράζει την έντονη ενόχλησή της δια του Συντονιστικού Οργάνου για την “υποδοχή” που επεφύλαξε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην είδηση της εκκένωσης της Ειδομένης και σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο της Κυβέρνησηςγια το Προσφυγικό, επισημαίνει ότι: “Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης” στηλιτεύοντας τις ανησυχίες που εξέφρασε η ΎπατηΑρμοστεία του ΟΗΕ, διότι όπως αναφέρεται: “Το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά. Η αναφορά της σε αυτό περιορίζεται στο ότι “συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη” και επικεντρώνεται στο ότι “ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση Συντονιστικού για Ειδομένη και UNHCR, έχει ως εξής:

Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης.

Μια επιχείρηση που χαιρετίσθηκε θερμά από την ελληνική κοινή γνώμη, από ελληνικούς και ξένους θεσμούς και πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη απουσία βίας.  Μια επιχείρηση που έλαβε χώρα μετά από συντονισμένη κινητοποίηση τριών Υπουργείων της ελληνικής Κυβέρνησης και πολυήμερη δουλειά δεκάδων ανθρώπων, με τη συμμετοχή συμπατριωτών μεταναστών και προσφύγων από τις κοινότητές τους στην Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά. Η αναφορά της σε αυτό περιορίζεται στο ότι “συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη” και επικεντρώνεται στο ότι “ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας”.  Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές. Στην προσπάθεια αυτή, που ήδη λαμβάνει χώρα σε όλες τις νέες δομές της επικράτειας, ευελπιστούμε να έχουμε ενεργό σύμμαχο μας, μεταξύ άλλων, έναν διεθνή οργανισμό σαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Άλλωστε, η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει ήδη αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζεται στη σημαντική συνεισφορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Τη σημαντική αυτή χρηματοδότηση την έχει λάβει όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον “άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες”, αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την έκφραση ανησυχίας από μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους.

Η επιδίωξη όλων μας άλλωστε είναι κοινή και αφορά στη συνεχή βελτίωση των δομών αυτών, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης.

Θεωρούμε, λοιπόν, την έστω και άκομψα διατυπωμένη ανακοίνωσή της σαν μια κατάθεση διάθεσης ώστε ουσιαστικά, πρακτικά και υπό συνθήκες επείγοντος, να βοηθήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο της, αξιοποιώντας τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει, προς όφελος της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον, οι πάντα χρήσιμες “Ανακοινώσεις Τύπου” να συνοδεύονται και από την περαιτέρω υλοποίηση δράσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την καλύτερη συνεργασία και την από κοινού δημιουργία ενός πλαισίου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα θα αντιμετωπίζονται με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές λύσεις.

Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρο έναν σημαντικό οργανισμό όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Περιμένουμε τις προτάσεις της και την άμεση υλοποίησή τους στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης.  Εντέλει, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πάντα ένα πρακτικό και επείγον ζήτημα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017