Μάχη παρασκηνίου για τη συμμετοχή των ξένων στις ΑΜΚ των τραπεζών | Mikrometoxos.gr

Μάχη παρασκηνίου για τη συμμετοχή των ξένων στις ΑΜΚ των τραπεζών

30.10.2015 16:12

Μία μάχη παρασκηνίου, η οποία απειλεί να τινάξει στον “αέρα” τις άτυπες συμφωνίες που έχουν κάνει οι τράπεζες με τους ξένους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες. 

Την παραμονή των ανακοινώσεων του ύψους των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΕΚΤ και ενώ από Δευτέρα οι τράπεζες ξεκινούν τα κρίσιμα τελικά roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για να συγκεντρώσουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα, αφήνει απροσδιόριστο το μίγμα μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως ορίζει ο νόμος, εφόσον μία τράπεζα υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης και ζητήσει κρατική στήριξη, τότε το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει με μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα.

Ωστόσο, η αναλογία αυτή δεν προσδιορίζεται στο νόμο, αλλά θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες  θα υπάρξει μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επί της αναλογίας μετοχών και CoCos”παίζεται” από χθες το βράδυ ένα έντονο παρασκήνιο, με την εμπλοκή του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών Γκλεν Κιμ ο οποίος έχει ξεμείνει από την εποχή Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο αυτό μεταξύ Γκλεν Κιμ και τρόικας έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί η αναλογία μετοχών και Cocos για τη συμμετοχή των ξένων funds από το 20-80% που έχει “κλειδώσει” προς το 50% – 50%.

Η εμπλοκή αυτή έρχεται στο παρά πέντε της προσφυγής των τραπεζών στα ξένα funds από τα οποία ζητούν κεφάλαια τουλάχιστον 5 δις. ευρώ προκειμένου να καλύψουν τις μίνιμουμ κεφαλαιακές ανάγκες για να θεωρούνται φερέγγυες, αυτές του AQR και του βασικού σεναρίου του stress test.

Μέχρι στιγμής, οι επαφές και η προεργασία των deals που έχουν κάνει οι τράπεζες με τους ξένους έχουν κινηθεί στο δεδομένο ότι η αναλογία μετοχών και CoCosθα κινείται στο 20% – 80%, ενώ ό έχει “κλειδώσει” και ετήσιο επιτόκιο 8% στα CoCos.

Με αυτό το δεδομένο, οι ξένοι είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και τώρα εφόσον προχωρήσει η διαφοροποίησή του,ακόμη και αν αυτή δεν είναι στο 50% – 50%, ανατρέπει τους σχεδιασμούς που είχαν κάνει με τους ξένους επενδυτές οι τράπεζες.

Οι παρασκηνιακές αυτές διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής επιτείνουν ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες για τις τράπεζες, ύστερα μάλιστα και από τις πιέσεις που έχουν εκ μέρους της DGComp να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο κάλυψης του συνόλου των κεφαλαιακών τους αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια.

  • Mε πληροφορίες από το capital.gr
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017