«Μάχη» διακράτησης των 650 μονάδων στο Χ.Α. – εκκωφαντική αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης έστω και τεχνικής φύσης

Παρά το αρνητικό σερί των επτά πτωτικών συνεδριάσεων στις οκτώ τελευταίες και παρά το μνημειώδες «σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές που οδηγήθηκαν στη ζώνη των ιστορικών χαμηλών τους, το ελληνικό χρηματιστήριο «κρεμά» και σήμερα χαμηλότερα, συγκλίνοντας προς τη ζώνη των 650 μονάδων.

Πρόκειται για εκκωφαντική αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης έστω και τεχνικής φύσης, ειδικά αν «μετρηθούν» οι απώλειες της αγοράς το τελευταίο διάστημα, κάτι που μαρτυρά την κάκιστη ψυχολογία και την απουσία πίστης για κάτι καλύτερο…

Σήμερα παρά το αρχικά υποσχόμενο ξεκίνημα στις τράπεζες που με κρεσέντο αυξημένων όγκω ενισχύονταν όλες με καλά ποσοστά, πλέον η εικόνα άλλαξε προς το χειρότερο.

Μόνο η Eurobank κρατάει υπολογίσιμα κέρδη (+15,38%), ενώ οι υπόλοιπες έχασαν όλα τα αρχικά τους κέρδη, γυρνώντας και σε πτωτική τροχιά.

O Γενικός Δείκτης παρ’ ότι αρχικά έφτασε στο υψηλό ημέρας και στις 667,34 μονάδες με άνοδο άνω του 1% όχι μόνο έχασε όλα τα κέρδη του, αλλά έχει κατέλθει στις 654 μονάδες με απώλειες 0,73%! Οι 650 μονάδες ασφαλώς και αποτελούν για κρίσιμη – τεχνικά και ψυχολογικά – περιοχή, καθώς αν απολεστεί δύναται η αγορά να οδηγηθεί αρκετά χαμηλότερα.

Η εικόνα του FTSE 25 είναι ξανά αρνητική. Ξεχωρίζει θετικά η ΔΕΗ που εισήλθε στο δείκτη MSCI Global Standard και ενισχύεται σε ποσοστό 5,38% στα 4,90 ευρώ με όγκο που ξεπερνά τα 867.000 τεμάχια, ενώ προέρχεται και από τις χθεσινές πιέσεις σε ποσοστό 4,52%.

Στον αντίποδα πτωτικά ξεχωρίζει η Motor Oil που υποχωρεί σε ποσοστό 3,53% με όγκο 296.000 τεμάχια, καθώς είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες εισόδου του τίτλου στον MSCI Global Standard κάτι που δεν έγινε.

Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι ο τίτλος θα συμπεριληφθεί στο δείκτη και είχε γίνει σημαντικό front running που είχε φέρει την τιμή της σε υψηλά σχεδόν 8ετίας, σε συνδυασμό με την ιστορικά καλή κερδοφορία που ανακοίνωσε στο 6μηνο του 2015.

Σημαντικές πιέσεις άνω του 2% σημειώνουν στο χώρο του FTSE 25 μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πτωτικά κινούνται επίσης οι Folli Follie, Grivalia Properties, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Lamda Development κ.λπ.

Η αξία συναλλαγών κινείται σε αυξημένο τέμπο έναντι των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας έχει ήδη φτάσει στα 37,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος φτάνει στα 240 εκατ. τεμάχια, με τη Eurobank να έχει διακινήσει το 50%, ήτοι 120 εκατ. περίπου μετοχές!

Τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είναι σε εξέλιξη και… ορθάνοιχτα, με τις πληροφορίες για την πορεία της έλκυσης κεφαλαίων να είναι συγκεχυμένες.

Υπάρχει μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα θετικό, το οποίο με τη σειρά του θα μεταγγίσει momentum… πίστης για την επιτυχία των αμκ, μέσα από ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό βελτιωμένης ψυχολογίας. Δύσκολο αυτή την ώρα να πει κάποιος με σιγουριά κάποιο συμπέρασμα, ενώ πολλά εξαρτώνται από το… ντέρμπι διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η ενδεχόμενη συμφωνία ασφαλώς θα επηρεάσει καταλυτικά την προσπάθεια επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται σε ασφυκτικά χρονικά – αλλά και οικονομικά – περιθώρια, με τέσσερα βιβλία ανοικτά, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο ασφαλώς…

* ,