«Μάχες» στις 640 μονάδες με μεγάλο trading έως 25,5% στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από πολυήμερη πτώση – ισοπέδωση με αιχμή τις τράπεζες που είναι ο μεγάλος ασθενής αλλά και το κεντρικό στοίχημα για όλο το momentum της αγοράς, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει σημάδια αφύπνισης στη συνεδρίαση της Τρίτης. Παρ’ ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν «ακουμπήσει» ακόμη τις τιμές που γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ επίκεινται τα reverse split και οι αναπροσαρμογές στο ταμπλό, εντούτοις σήμερα βγαίνουν αγορές και ενδιαφέροντα πονταρίσματα.

Η ανθεκτικότητα και η βεβαίως μιας τέτοιας αντίδρασης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το… στοκ των πωλητών χθες όχι μόνο δεν είχε τελειώσει, αλλά στις Εθνική και Πειραιώς είχαν μείνει πολλά εκατομμύρια μετοχές ανεκτέλεστο! Ίσως λοιπόν να είναι τεχνικής μορφής αποφόρτιση και καθαρά κερδοσκοπική «ανάσα», ίσως να είναι «σκαλί» για να αναπνεύσει μερικώς το σύστημα και να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις.

Πάντως, η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αυξημένη, παρ’ ότι βεβαίως, μετά την ισοπέδωση τιμών, μετά τις βιαιότητες και τα ακραία πτωτικά φαινόμενα, οι «νέες»… καθαρισμένες μετοχές των τραπεζών θα είναι σαφώς σε άλλη βάση και μάλλον ελκυστικές.

Όμως, μέσα σ’ ένα διαταραγμένο περιβάλλον, αρκετά δαιδαλώδες ως προς την «ανάγνωσή» του, το trading και οι τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις ορισμένων θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης «χτύπησε» εκ νέου πλησίον της στήριξης των 640 μονάδων και προς το παρόν κρατάει αυτή την περιοχή. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 642,32 μονάδες με οριακή πτώση 0,18%.

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει ήδη στα 176 εκατ. τεμάχια με τα 159 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες, στις οποίες… ξεμπλόκαραν οι όγκοι, δεδομένου ότι Εθνική και Πειραιώς τελούσαν για δύο σερί συνεδριάσεις υπό καθεστώς «κλειδώματος» στο limit down.

Σήμερα λοιπόν φαίνεται πως «λύνονται» οι όγκοι και ξεστοκάρουν κάποιες κινήσεις, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται να έχει αρκετές διακυμάνσεις και ενδιαφέρον.

Το trading πάντως από την αρχή είναι αυξημένο, καθώς η μετοχή της Eurobank από το +7,14% αρχικά βρέθηκε στο +21,43% και πλέον κερδίζει 14,29% με όγκο 31,4 εκατ. τεμάχια. Η Εθνική αρχικά έφτασε να υποχωρεί 19,11% κατόπιν γύρισε στο +5,10%, ενώ τώρα υποχωρεί εκ νέου έως 20,4%!!!, επιβεβαιώνοντας όσα σημειώνουμε πιο πάνω. Η Πειραιώς από πτώση 9,09% αρχικά ενισχύθηκε μέχρι 9,09% και τώρα υποχωρεί στο -9,09%!! έχοντας διακινήσει όγκο που ξεπερνά τα 74 εκατ. τεμάχια! Η Attica Bank που χθες έκλεισε κλειδωμένη στο limit up και στο +30%, έχει κάνει νέο κλείδωμα στο +23,08%!

Ασφαλώς με τις τράπεζες σε… έξαρση, ο χώρος του FTSE 25 περνά (ξανά) σε δεύτερη μοίρα, αν και η εικόνα είναι ήπια θετική. Ανοδικά κινούνται μετοχές όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Grivavlia Properties, METKA, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας, ενώ πτώση σημειώνουν οι Folli Follie, Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ (αλλά και οι τρεις με ασήμαντους όγκους), καθώς επίσης και οι ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Όπως και να ‘χει, η αγορά καλείται να τεστάρει τις για άλλη μία φορά τις 190 μονάδες για τον FTSE 25 και τις 640 για το Γενικό Δείκτη που ουσιαστικά είναι και η τελευταία σοβαρή στήριξη, πριν η αγορά κυλήσει εκ νέου προς τα προηγούμενα χαμηλά του Αυγούστου.

* ,