Μάνος Χατζηδάκης: Το τέλος της αναμονής(;)…

Μια κίνηση «καλής θέλησης» από την πλευρά της ΕΚΤ τάραξε τα νερά στο τέλος της εβδομάδας αναζωογονώντας το εγχώριο χρηματιστηριακό τοπίο. Η είδηση για επαναγορά μέρους των ομολόγων του EFSFπου κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, έδωσε το έναυσμα για μια ισχυρή κίνηση με επίκεντρο τις τράπεζες η οποία σταδιακά είχε διάχυση και στους υπόλοιπους τίτλους.

Η έντονη αποτύπωση αυτής της είδησης δεν έχει να κάνει τόσο με το εξοικονομούμενο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών (θεωρητικά 144 εκατ. ευρώ) αλλά με το ότι ένας εκ των βασικών Θεσμών της διαπραγμάτευσης κινείται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.  Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην έχει κλείσει ωστόσο μετά από ένα μακρύ κύκλο καθυστερήσεων φαίνεται ότι υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να περάσει η συμφωνία σε εγκριτικό επίπεδο θεσμών και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

 

Κατά τα λοιπά στο εξωτερικό οι δύο από τους τρεις παράγοντες που είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για την εικόνα ξεπουλήματος του Φεβρουαρίου έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης. Αφενός η τιμή του  αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί αισθητά αφετέρου οι δείκτες από την οικονομία της Κίνας δεν παρουσιάζουν αρνητικές εκπλήξεις που να οδηγούν σε μεγάλες αναθεωρήσεις εκτιμήσεων. Έτσι οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στις διαθέσεις της FED η οποία αναμένεται να δώσει το στίγμα της στο τέλος του μήνα (27 Απριλίου) και ως είθισται οι Αγορές μερικές ημέρες νωρίτερα θα πάρουν θέση σε επίπεδο εκτιμήσεων για το ποια θα είναι η απόφαση για τα Αμερικανικά επιτόκια.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης έσπασε με εμφατικό τρόπο την συσσώρευση των δύο προηγούμενων εβδομάδων, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την πρώτη αντίσταση τιμών που βρίσκεται στις 580 μονάδες. Η αντίδραση ήρθε πριν ο Γενικός Δείκτης μπει σε περιπέτειες αλλαγής τάσης αφού κατά την διάρκεια των αρνητικών συνεδριάσεων το τέλος της ημέρας έβρισκε την Αγορά να κινείται περισσότερο σε σταθεροποιητικό τέμπο παρά σε κάποιο βαθύ αρνητικό πρόσημο.

Επιπλέον η συναλλακτική δραστηριότητα δεν ήταν ικανή να πιέσει τις τιμές των μετοχών παρουσιάζοντας σημάδια εξάντλησης κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης. Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και οι ανοδικές αποκλίσεις δίνουν πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές για την ερχόμενη εβδομάδα, η ενίσχυση των συναλλαγών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας βάζει ακόμα ένα στοιχείο αύξησης του ενδιαφέροντος.

Το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στο Άμστερνταμ και η φιλολογία γύρω από το αν θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση αναμένεται να διαμορφώσει το βασικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο για την εγχώρια Αγορά. Νωρίτερα την Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών όπου πιθανότατα να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Κατά τα άλλα η εβδομάδα γεμίζει με τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των Τέρνα Ενεργειακή (18/4), Paperpack (19/4) και Frigoglass (22/4) η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο υαλουργίας. Σε ότι αφορά το εξωτερικό συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου βάζοντας και Ευρωπαϊκές εταιρίες στο καλεντάρι της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν τις: (19/4) Intel Corp, Goldman Sachs Group, Johnson & Johnson, Yahoo!, (20/4) Coca-Cola Co (21/4) Amazon, Novartis (22/4) General Electric, Daimler AG, Caterpillar.Τέλος από τις 20 Απριλίου η μετοχή της Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2015 ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή.

* ,