Μάνος Χατζηδάκης: Το θεωρητικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την συνέχεια

Αναδιαρθρώσεις πριν την εποχική ανάπαυλα
 
Οι διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μιας ακόμα εβδομάδας έντονων και νευρικών κινήσεων στον ΧΑ
 
Το εβδομαδιαίο σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη – Beta Sec.
Οι διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μιας ακόμα εβδομάδας έντονων και νευρικών κινήσεων στο ΧΑ. Οι τέσσερις τράπεζες στρίμωξαν τις βαρύτητες των άλλων μετοχών του FTSE-25 με αποτέλεσμα το διήμερο της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης να υπάρχει σταθερή πίεση στα χαρτιά που μέχρι πρότινος στήριζαν το δείκτη. Σε αυτό το μπαράζ πωλήσεων ο Γενικός Δείκτης παραδόθηκε εύκολα υποχωρώντας από τις στηρίξεις που υπήρχαν λίγο πάνω από τις 610 μονάδες.
Η διήμερη πίεση έφερε τον Γενικό Δείκτη τιμών σε χαμηλά 42 μηνών, τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του 2015. Η χρονιά τελειώνει κοντά στο χαμηλό των προσδοκιών και θα μείνει στην ιστορία για πολλά και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν ψυχολογία, επενδυτές, επιχειρήσεις και φυσικά τις αποτιμήσεις.
Οι επόμενες ημέρες μπορεί να μην είναι κενές οικονομικού περιεχομένου αλλά τα νέα δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά σε επίπεδο τιμών αφού μετά την ερχόμενη Παρασκευή η Αγορά θα κατεβάσει ταχύτητα ακολουθώντας την εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών που παρατηρείται παραδοσιακά στο τέλος Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία της χρονιάς με κάποιο ουσιώδες χρηματιστηριακό και οικονομικό ενδιαφέρον.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών ξύπνησαν την εγχώρια αγορά η οποία μετά από καιρό είδε καθαρούς τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση. Η επίδραση του εν λόγω παράγοντα αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνοντας τον χρηματιστηριακό κύκλο της εισόδου των νέων μετοχών από τις τραπεζικές αυξήσεις.
Σταδιακά η εστίαση θα επανέλθει στα θεμελιώδη μεγέθη καθώς οι τράπεζες είναι μεν φθηνές σε σχέση με τα λογιστικά κεφάλαια και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, οι καταλύτες ωστόσο που θα δώσουν το έναυσμα για μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση και ενεργότερη δραστηριοποίηση δεν έχουν ακόμα δημιουργήσει την απαραίτητη ορατότητα κερδοφορίας.
Σε αυτό τον τομέα η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων και η υπογραφή των αποκρατικοποιήσεων στα περιφερειακά Αεροδρόμια, την πώληση του Αστέρα και του ΟΛΠ πλάνα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αποτελούν ότι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Από εκεί και πέρα το 2016 έρχεται με μια πλούσια ατζέντα υλοποίησης μέτρων και αποφάσεων που αφορούν την πώληση του ΑΔΜΗΕ, την πώληση επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις αποκρατικοποιήσεις υποδομών, τις πωλήσεις μετοχικών μεριδίων σε εισηγμένες επιχειρήσεις και τέλος την επαναδιαπραγμάτευση των όρων εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Όλα τα παραπάνω έχουν χιλιοειπωθεί και αναλυθεί εξοντωτικά δημιουργώντας ένα αίσθημα κόπωσης στους επενδυτές οι οποίοι πλέον αναμένεται να κινηθούν ενεργά περισσότερο στην είδηση και λιγότερο στην προσδοκία.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (557,63 μονάδες) στις 9 Δεκεμβρίου εμφανίζοντας την μεγαλύτερη τεχνική υποτίμηση από τις 16 Οκτωβρίου του 2014 σε όλους τους ταλαντωτές. Η αντίδραση που βρίσκεται  σε εξέλιξη έχει κάποιες συμπαθητικές προοπτικές ως προς το δυνητικό περιθώριο κοιτάζοντας με καλές πιθανότητες την ζώνη των 615 μονάδων.
Σε αυτό το επίπεδο η αντίδραση θα έχει καλύψει το ελάχιστο όριο των αναλογιών διόρθωσης μεταξύ 794 και 557 μονάδων υπόθεση που ενισχύεται και από την εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι παραμένουν οριακά υψηλότερα από τις ζώνες της υποτιμητικής υπερβολής. Όσο πιο υψηλοί είναι οι όγκοι συναλλαγών στην πορεία της ανοδικής διόρθωσης τόσο πιο ανθεκτική θα γίνει η περιοχή κάτω από τις 600 μονάδες.
Συμπερασματικά μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και 100 μονάδες συνεχούς πτώσης και βραχυπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης δικαιολογεί μια τοπική ανοδική διόρθωση προς το μέσον των απωλειών αυτής της κίνησης. Αυτό είναι και το θεωρητικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την συνέχεια.
H ATZENTA THΣ EBΔOMADAΣ: Η συνεδρίαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και η απόφαση για τα αμερικανικά επιτόκια την Τετάρτη 16/12 δεσπόζει στο διεθνές οικονομικό ημερολόγιο.
Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ξεκινούν την διαπραγμάτευση τους σήμερα  Δευτέρα ενώ την ίδια ημέρα θα αλλάξει και η σχετική στάθμιση στον δείκτη FTSE Large cap.
Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική μηνιαία δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας, η τελευταία για το 2015.
Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για δείκτες και μετοχές για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση του Eurostoxx 600 με ελληνικό ενδιαφέρον την διαγραφή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη.
Επισημαίνεται ότι αναδιαρθρώσεις δεικτών θα λάβουν χώρα και για τους δείκτες MSCI και FTSE στις 16 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα με σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς εισροών σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.