Μάνος Χατζηδάκης: Λιγότερο ρίσκο, περισσότερη άνοδος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μάνος Χατζηδάκης: Λιγότερο ρίσκο, περισσότερη άνοδος

13.05.2016 17:52

Η γρήγορη άνοδος των ελληνικών ομολόγων αποτέλεσε την βασική αφορμή διάχυσης της ανόδου και στο μη τραπεζικό κομμάτι της αγοράς. Η αναθεώρηση των ασφάλιστρων κινδύνου των ελληνικών αξιών δίνει πλέον περισσότερους λόγους αύξησης της έκθεσης των χαρτοφυλακίων σε ελληνικό ρίσκο και δη στις εταιρίες που έχουν ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα. Τα χαρακτηριστικά των εταιριών που μπαίνουν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν να κάνουν με ισχυρές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές, υψηλή καθαρή θέση και περιορισμένο σχετικά δανεισμό. Σε ανάλογο ρυθμό και ο τραπεζικός τομέας για τον οποίο πλέον η ημερομηνία της 2ας Ιουνίου αποκτά ισχυρό ενδιαφέρον, ορόσημο για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης απευθείας από την ΕΚΤ.

 

Οι προσδοκίες που επανέρχονται στην αγορά κινούνται προς το παρόν σε μια βραχυπρόθεσμη βάση. Ουσιαστικά στις 24 Μαΐου αναμένεται να κλείσει ένα κύκλος. Όπως φαίνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα εφεδρικά μέτρα θα απομακρύνουν τους βαθμούς αβεβαιότητας που είχαν συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ο επόμενος κύκλος θα έχει σαν κύριο θέμα την διευθέτηση του χρέους και την υλοποίηση των πρόσφατων συμφωνηθέντων.

 

Αν και τα μέτρα τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό υφεσιακή επίδραση μέρος των απωλεσθέντων ωφελειών για τις μετοχές θα μπορούσε να αναπληρωθεί με μια επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού ή με την επίσπευση άλλων αναπτυξιακών δράσεων (ΕΣΠΑ. Αποκρατικοποιήσεις, Πακέτο Γιούνγκερ). Όπως και να έχει ο νέος κύκλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ελεύθερος από αβεβαιότητες», η ύφεση του πρώτου τριμήνου είναι γεγονός και οι δυσκολίες που υπάρχουν στο οικονομικό πεδίο (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, αναστολές πληρωμών, χρεοκοπίες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

 

Τα μακροπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα της Αγοράς άλλαξαν μετά από 21 μήνες καθοδικής τάσης. Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ο Γενικός Δείκτης με εμφατικό τρόπο διέσπασε τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, πραγματοποιώντας την δεύτερη υψηλότερη συναλλακτική επίδοση για το 2016. Σε αυτό το χρονικό σημείο ο Γενικός εισήλθε σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης αναφορικά με τους ταλαντωτές, για να ακολουθήσει μια σχετικά ήπια διόρθωση που αποφόρτισε ελαφρώς τους δείκτες.

Η προσέγγιση της κυριότερης ζώνης αντίστασης (630 μονάδες) συμπίπτει από λίγο έως πολύ και με τις τιμές των αυξήσεων των τραπεζών. Μετά από πέντε μήνες οι επενδυτές που είχαν συμμετάσχει στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν ως προς τις τιμές κτήσης περάσει σε κερδοφόρο έδαφος ή ελαχιστοποιήσει τις απώλειες τους και από ότι φαίνεται η υπέρβαση των εν λόγω επιπέδων χρήζει ισχυρότερης αύξησης των συναλλαγών απορροφώντας μέρος αυτών των μετοχών.

 

Η υπέρβαση των 635 μονάδων ανοίγει εκ νέου το ανοδικό περιθώριο μέχρι την επόμενη βραχυπρόθεσμη αντίσταση που βρίσκεται στις 680 μονάδες. Σε αυτή την προσπάθεια οι αγοραστές έχουν την υποστήριξη των τεχνικών δεικτών οι οποίοι έχουν καθολική ανοδική ετυμηγορία η οποία θα τεθεί σε αναθεώρηση μόνο σε υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες, επίπεδο από το οποίο διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.  Συμπερασματικά μετά από ένα ισχυρό μεταπασχαλινό ράλι και τις σχετικές ανάσες κατοχύρωσης κερδών ο Γενικός Δείκτης δείχνει ικανός να συνεχίσει ανοδικά έχοντας τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

 

Oι προαιρετικές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η Eurobank ανοίγει την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων την Τρίτη 17 Μαΐου ενώ την Πέμπτη 19/5 ακολουθεί η Grivalia Properties. Την επόμενη ημέρα η Σαράντης πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση ενώ στις 18 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική συνέλευση της Jumbo. Από τις 17 Μαΐου η μετοχή της Πλαίσιο θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 8 λεπτών ανά μετοχή. Την ερχόμενη εβδομάδα τέλος λήγουν τα συμβόλαια Μαΐου στην αγορά παραγώγων (20/5).

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017