Μάνος Χατζηδάκης: Και τώρα τρέχουµε… | Mikrometoxos.gr

Μάνος Χατζηδάκης: Και τώρα τρέχουµε…

30.10.2015 17:51
  • Και τώρα τρέχουµε

Ο Οκτώβριος δεν ήταν τελικά ένας τόσο µίζερος µήνας (+7,2%) αφού κατά την διάρκεια της εβδοµάδας που µας πέρασε σηµειώθηκε νέο υψηλό τριών µηνών για το Γενικό ∆είκτη ενώ και οι τζίροι βελτιώθηκαν κατά 24% πηγαίνοντας την µέση ηµερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στα 37,2 εκατ. ευρώ.

Ο µήνας που ξεκινάει μεθαύριο έχει λόγους και αφορµές να είναι καλύτερος από τον Οκτώβριο, αφού εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περιλαµβάνει το δεύτερο σετ µέτρων για την εκταµίευση της υπόλοιπης δόσης του 1 δις ευρώ, τα αποτελέσµατα του γ’ τριµήνου και τις αναδιαρθρώσεις του MSCI.

Η βαριά ατζέντα προµηνύει καλύτερους τζίρους, περισσότερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και µεγαλύτερες συγκινήσεις στην διαµόρφωση των τάσεων στο ΧΑ. Το χρονοδιάγραµµα των τραπεζών οι οποίες θα παραµείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το Νοέµβριο περιλαµβάνει τις εξής ενέργειες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων:

Την πρόσκληση των Γενικών συνελεύσεων, την διεξαγωγή και την ψήφιση των σχετικών αποφάσεων, reverse split για όσες τράπεζες διαπραγµατεύονται κάτω από την ονοµαστική τους αξία, επαναληπτικές συνελεύσεις για την επίτευξη της απαρτίας, άνοιγµα των βιβλίων προσφορών, εκκαθάριση των αυξήσεων, έγκριση από το ΧΑ και διαπραγµάτευση των νέων µετοχών.

∆εδοµένης της στενότητας χρόνου λόγω και της λήξης του οικονοµικού έτους η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το πρώτο δεκαήµερο του ∆εκεµβρίου, στόχος απαιτητικός δεδοµένης της κατάστασης που επικρατεί σε επίπεδο ρευστότητας στην εγχώρια αγορά αλλά και του ύψους των απαιτούµενων κεφαλαίων που ακόµα και στο αισιόδοξο εύρος των εκτιµήσεων του βασικού σεναρίου δεν είναι λιγότερα από 4,5 δις ευρώ.

Κάτω από αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραµµα η επιτυχία του εγχειρήµατος θα είναι ένα πολύ θετικό µήνυµα για την αγορά και θα επαναφέρει ζωηρότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές µετοχές. Αυτό θα συµβεί βέβαια εφόσον όλα γίνουν στο χρόνο που πρέπει.

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης µετά από ένα δυνατό σερί έξι συνεχόµενων ανοδικών συνεδριάσεων διόρθωσε προς τα επίπεδα των 700 µονάδων χωρίς να µεταβάλει την τάση του.

Η διόρθωση ήρθε µετά από την πρόσκρουση του δείκτη µε υπεραγορασµένα βραχυπρόθεσµα επίπεδα τιµών του RSI γεγονός που συµβαίνει για πρώτη φορά µέσα στο 2015. Το υψηλό των 731 µονάδων αποτελεί την καλύτερη επίδοση του Γενικού ∆είκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς τον Αύγουστο µετά την τραπεζική αργία και στο σηµείο αυτό η απόδοση από τα χαµηλά της χρονιάς έφθανε το 30%.

Μέχρι τις 680 µονάδες οι πιθανότητες ανόδου προς τις 770 – 780 µονάδες δεν µεταβάλλονται, ωστόσο η δυναµική που είχε διαµορφωθεί στο διάστηµα των προηγούµενων τριών εβδοµάδων έχασε σε ισχύ και πιθανόν να προηγηθεί κάποιος σχηµατισµός συσσώρευσης πριν οποιαδήποτε νέα ανοδική διαφυγή.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε µέτρια επίπεδα βελτιώνοντας οριακά την επίδοση της προηγούµενης εβδοµάδας συµβάλλοντας έτσι στο να αυξηθεί ο αριθµός των τίτλων που παρουσίασε κάποια αξιόλογη κινητικότητα.

Αύριο το πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών µε βάση τα τεστ αντοχής που διενήργησε η ΕΚΤ. Επισήµως η περίοδος έναρξης δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων του γ’ τριµήνου ξεκίνησε µε την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της Alpha Trust Ανδροµέδα χθες το απόγευµα.

Την Τρίτη (3/11) το απόγευµα ανακοινώνει η Σαράντης ενώ την Πέµπτη (5/11) ανακοινώνουν ΟΤΕ, Coca Cola (πριν το άνοιγµα) και Τιτάν. Στο διάστηµα µεταξύ 1 – 5 Νοεµβρίου αναµένεται να ανακοινώσουν το εννεάµηνο τους οι τράπεζες ενώ αύριο θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά αποτελέσµατα του β’ τριµήνου για τα οποία οι τράπεζες έχουν δώσει µόνο το κοµµάτι που αφορά τις οργανικές επιδόσεις.

Κατά τα άλλα στις 4 Νοεµβρίου και στις 6 Νοεµβρίου λήγουν οι δηµόσιες προσφορές για την εξαγορά των οµολογιών της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha bank, ενώ την Παρασκευή αναµένονται τα αποτελέσµατα και οι αποφάσεις από τις συνελεύσεις των οµολογιούχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Την Τετάρτη 4 Νοεµβρίου θα διεξαχθεί η δηµοπρασία των τρίµηνων εντόκων του ελληνικού δηµοσίου ύψους 1,4 δις ευρώ (κουπόνι δηµοπρασίας Οκτωβρίου 2,7%). Τέλος, επισηµαίνεται ότι την Κυριακή θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017