Μάνος Χατζηδάκης: Και τώρα, μάχη με τον χρόνο... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μάνος Χατζηδάκης: Και τώρα, μάχη με τον χρόνο…

02.10.2015 15:45

Και ημερολογιακά βρισκόμαστε πλέον στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Ένα τρίμηνο στο οποίο πρέπει να γίνουν πολλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ανακεφαλαιοποιήσεις συστημικών τραπεζών, εφαρμοστικοί νόμοι, πώληση μέρους ή του συνόλου της Finansbank και μια ιδέα από  αποκρατικοποιήσεις (ΑΔΜΗΕ; ΟΛΠ; Ελληνικό;) είναι μόνο κάποια από όλα όσα πρέπει να τρέξουν μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.

 

Η περίοδος αυτή θα έχει ακόμα αποτελέσματα, αναδιαρθρώσεις δεικτών και αν όλα πάνε καλά την έναρξη της αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Το άλλο μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την είσπραξη των φόρων και των τελών έως το τέλος του έτους οι οποίοι ανέρχονται σε 8 δις ευρώ προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός της χρονιάς χωρίς άλλες δημοσιονομικές αποκλίσεις στα έσοδα.

 

Μέχρι τώρα οι ρυθμοί εκτέλεσης της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί, έχοντας ωστόσο το ελαφρυντικό των εκλογών του Σεπτεμβρίου που όσο να ‘ναι λειτούργησαν ανασταλτικά στην διεκπεραίωση των προαπαιτούμενων.

 

Είναι επομένως αναμενόμενο να παρατηρείται επιφυλακτικότητα όσο τα ανοικτά ζητήματα δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο επόμενο στάδιο που θα απελευθέρωνε δυνάμεις και πόρους στην πραγματική οικονομία. Ο Οκτώβριος έχει μπροστά του δύο ημερομηνίες οι οποίες θα είναι καθοριστικές για την συνέχεια.

 

Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η 25η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε πλάγια κίνηση με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να διολισθαίνει στο χαμηλότερο σημείο από την επαναλειτουργία της αγοράς τον Αύγουστο. Αναμενόμενα οι χαμηλοί τζίροι δεν προσφέρουν συνθήκες που εξυπηρετούν την άνοδο της αγοράς, με μικρή σχετικά προσφορά  η υποχώρηση των τιμών έφερε τον Γενικό Δείκτη στο μέσον της συσσώρευσης που εξελίσσεται το τελευταίο δίμηνο.

Τόσο ό κινητός μέσος όρος των 30 ημερών όσο και ο MACD ακύρωσαν τα αγοραστικά σήματα της 31ης Αυγούστου χωρίς ακόμα να έχουν δώσει ένα καθαρό σήμα πώλησης. Ενθαρρυντικό παραμένει για τους αγοραστές το γεγονός ότι το σύρσιμο της Αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών γίνεται με μειούμενο τζίρο ένδειξη απώλειας της δυναμικής και ενδεχομένως οιωνός κάποιας αντίδρασης που πιθανόν να ξεκινούσε από τις 625 μονάδες.

 

Όπως και να έχει με αυτό μίγμα νέων και τζίρων τα περιθώρια κίνησης της αγοράς σε κάθε κατεύθυνση φαίνεται να είναι περιορισμένα. Βραχυπρόθεσμα καταλύτης μεταστροφής τάσης μπορεί να προκύψει από κάποια αλλαγή στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων για χρηματιστηριακές συναλλαγές, φημολογία η οποία έγινε εντονότερη προς το τέλος της εβδομάδας.

 

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή ενώ την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης με βασικό θέμα την έγκριση της δόσης ύψους 2 δις ευρώ για την Ελλάδα.

Στις 7 Οκτωβρίου συνεδριάζει η EKT ενώ την ίδια ημέρα ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων αρχικού ενδιαφέροντος 1,4 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία το κουπόνι δανεισμού είχε διαμορφωθεί σε 2,97%.

Στο εξωτερικό τέλος εκτός από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία την Κυριακή, αναμένεται η έναρξη ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ με σημαντικότερες αυτές των Pepsico (06/10) και Alcoa (08/10).

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017