Λ. Κατσέλη: Σωστή η απόφαση της πώλησης της Finansbank - Στο 24,6% η κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Λ. Κατσέλη: Σωστή η απόφαση της πώλησης της Finansbank – Στο 24,6% η κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ

19.01.2016 00:01

Λ. Κατσέλη: Στο 24,6% η κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ

Χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της πώλησης της Finansbank – Εγκρίθηκε η πώληση από τη γ.σ.

Ως μία «σωστή απόφαση» χαρακτήρισε την πώληση της Finansbank η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κατά την χθεσινή γενική συνέλευση της τράπεζας, για την έγκριση της πώλησης της τουρκικής θυγατρικής.

Η γ.σ. ενέκρινε την πώληση των Finansbank και Finans Leasing. Η πώληση της Finansbank θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, υπενθύμισε η πρόεδρος της Εθνικής. Σύμφωνα με την Κατσέλη, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής ανέρχεται στο 24,6%, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 96%.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσφέρει σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:

– Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

– Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).

– Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.

– Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.
Επίσης, η κ. Κατσέλη, επιβεβαίωσε την υποχρέωση της Εθνικής να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017