Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε… (28/11) - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε… (28/11)

28.11.2015 04:43
Σε μια συνεδρίαση ευλόγως ρηχή, καθώς δεν έκαναν πράξεις οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς που διακινούν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε τεμάχια, η αγορά πάτησε στη βελτίωση της εικόνας αρκετών blue chips, κυρίως λόγω απουσίας πωλητών και όχι λόγω αξιοσημείωτων αγορών.

 

Aλλαγή σκηνικού λοιπόν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία του μήνα, μία συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “ειδικών συνθηκών”, λόγω της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων των Alpha, Eurobank και Πειραιώς, αλλά και των warrants των Alpha και Πειραιώς.
 Σχετική εικόνα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γνωστά δεδομένα, στις 2/12 επιστρέφει σε διαπραγμάτευση το σύνολο των τίτλων (μετά reverse split και αμκ) για Alpha Bank και Eurobank, ενώ την Δευτέρα βγαίνουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Εθνικής και το warrant της.
Μία Εθνική που την Παρασκευή τα… είχε όλα, κάνοντας μία, τουλάχιστον, εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή κίνηση με διακύμανση 29%. Στο εύρος του -19,59% και +9,28% και με το 60% του τζίρου της να γίνεται σε θετικά εδάφη…

ΕΤΕ: Στην 25η!!! θέση της κατάταξης των Κ/φσεων πλέον, με την αποτίμηση στα…286,2 εκατ.ευρώ!!

Σχετική εικόνα

ΕΘΝΙΚΗ: Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αυτοί οι οποίοι στην αρχή της συνεδρίασης έστειλαν στον τίτλο στα 0,078 ευρώ (-19,59%) είχαν τον λόγο τους και ακολούθησαν την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ομολογουμένως κανείς δεν κατάλαβε την εμφάνιση των “καθυστερημένων” αγοραστών…

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ: Όχι μόνο μηδένισαν τις πρωινές απώλειες, αλλά γύρισαν την μετοχή μέχρι τα 0,1060 ευρώ (+9,28%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση, υπό το βάρος νέας εμφάνισης επιθετικών πωλητών, στα 0,081 ευρώ με απώλειες 16,49% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

 

 

ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ στην περίπτωση της Εθνικής, την αναστολή διαπραγμάτευσης του ειδικού δικαιώματος της Εθνικής (ADR) ανακοίνωσε το New York Stock Exchange, ξεκινώντας την διαδικασία διαγραφής του από την Αμερικανική Αγορά.

Σχετική εικόνα

Η αιτία είναι ότι η τιμή του ADR έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω του ορίου του 1 δολαρίου. Όπως αναφέρει και το ΝYSE στη σχετική ανακοίνωση, ο τίτλος δεν είναι κατάλληλος για διαπραγμάτευση λόγω “υπερβολικά χαμηλών” επιπέδων της τιμής.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει το δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση από επιτροπή του NYSE και λογικά θα το πράξει…Εν τω μεταξύ σε νέα ιστορικά χαμηλά, όπως ήταν φυσικό, έκλεισε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-5,39%) στις 5,74 μονάδες χ10… Δηλαδή ο δείκτης αυτός που κάποτε ξεπερνούσε τις 7800 μονάδες βρέθηκε στις 5,74!!!

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αναφερόμενοι στις επιμέρους ανακοινώσεις, που σίγουρα έχουν σημαντική σημασία για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών, όταν αυτές επιστρέψουν στο ταμπλό του Χ.Α. επισημαίνουμε:

Σχετική εικόνα

ΣΤΗΝ περίπτωση της Eurobank και λόγω της ολοκλήρωσης της Α.Μ.Κ. κατά 2,039 δισ ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί στο 2,38% ενώ η ομάδα βασικών επενδυτών (Fairfax, WL Ross and Co, Brookfield, Highfield) κατέχει περίπου το 35% του νέου μετοχικού κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΒ: Εξ αυτών πάνω το 16,88% το κατέχει η Fairfax η οποία κατείχε πριν την αύξηση το 12,94% των δικαιωμάτων ψήφου.Με ποσοστό 5,32% εμφανίζεται και η Eurolife κατέχοντας 116 εκατ. μετοχές, λόγω της μετατροπής senior και junior τίτλων που κατείχαν εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια σε μετοχές.

Σχετική εικόνα

Το παραπάνω ποσοστό έχει υπολογισθεί βάσει της πληροφόρησης που είχε η Eurobank στη διάθεσή της κατά τη σύνταξη του ενημερωτικού, ενώ το τελικό ποσοστό ενδέχεται να διαφέρει.

 

ΕΠΙΣΗΣ στο 11,01% (από 66,24%) έπεσε το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. κατά 2,56 δισ ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από Ιδιώτες Επενδυτές…

Σχετική εικόνα

Μέσω διάθεσης νέων μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση και ανταλλαγή junior και senior τίτλων στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρισης παθητικού. Το υπόλοιπο 88,99% κατέχεται από Ξένους και Εγχώριους Θεσμικούς και Ιδιώτες Επενδυτές κανείς εκ των οποίων δεν κατέχει ποσοστό άνω του 5%.

 

ΠΛΕΟΝ, το ζητούμενο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι αν θα μπορέσει να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση – απομάκρυνση από τα κρίσιμα όρια των 640 (Γενικός Δείκτης) και 190 μονάδων (FTSE25), πριν εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι νέες Τραπεζικές μετοχές.

 

Άρα οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας καλούνται να δείξουν αν η τελευταία κίνηση των μη Τραπεζικών blue chips ήταν απλά για την δημιουργία “μαξιλαριού” πριν την νέα επιστροφή των πιέσεων…

 

Ή η απαρχή ενός “year end rally”, λόγω “window dressing” και τέλους χρηματιστηριακής χρονιάς, αφού κοπάσει και το επόμενο κύμα πωλήσεων στις Τραπεζικές μετοχές.

 

Σχετική εικόνα

 
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Υπό προϋποθέσεις, μπορεί ο Δεκέμβριος να αποδειχθεί από τους πιο ενδιαφέροντες μήνες του έτους, με το πιο πιθανό ο τζίρος να είναι πολλαπλάσιος από κάθε άλλον.
 
“Ασφαλέστερα” συμπεράσματα θα υπάρξουν από την συνεδρίαση της Τετάρτης, με την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας να μην συνιστάται για εξαγωγή συμπερασμάτων, λόγω πιθανών αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, που θα φέρουν οι αλλαγές στον δείκτη MSCI.
Λόγω αυτών των αλλαγών, απόλυτα βραχυπρόθεσμη προσοχή, ίσως χρειάζεται ο τίτλος της ΔΕΗ (+6,67%), λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη MSCI Standard.
Σχετική εικόνα
 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Για όσους αρέσκονται στο να ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη το 1,37%, από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών το… 39,82%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 831 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 21,35%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έχει φθάσει στο μη αναστρέψιμο -94,03%(!)
ΧΑΡΑΚΕΣ: Τεχνικά, η τελευταία συνεδρίαση “αγόρασε χρόνο”, χωρίς να αλλάξει τα δεδομένα. 
Έτσι για τον FTSE25 (+0,68%) σύμφωνα με τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσο κρατάνε οι 190 μονάδες, οι πρώτες τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 193, 195 και 197 μονάδες.
 Σχετική εικόνα
Ενώ υποχώρηση χαμηλότερα των 190 μονάδων, κάτι που προς το παρόν έχουν “υπό παρακολούθηση” οι ενεργοί παίκτες, θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη, προς νέα χαμηλά (Ηλίας Ζαχαράκης)..
Πέρα από τις σημαντικές ζημιές που κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος λόγω  της ενσωμάτωσης των τεστ αντοχής σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών τίτλων η εικόνα δεν ήταν τόσο άσχημη.
Μέχρι στιγμής στις 78 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν αύξηση 16%, τα καθαρά κέρδη 41% ενώ αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των διυλιστηρίων η αύξηση στα λειτουργικά
περιορίζεται στο 1% και τα καθαρά κέρδη επιβραδύνονται κατά 19%.
 Σχετική εικόνα
Όπως και να έχει, ο Δεκέμβριος κάθε άλλο παρά ήρεμος χρηματιστηριακά μήνας αναμένεται καθώς η απορρόφηση της προσφοράς και οι αντιδράσεις των τιμών θα δώσουν μεγάλο εύρος κινήσεων μέχρι την εκτόνωση τους.

 

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η μαγική εικόνα της δημόσιας διοίκησης και των αποτελεσμάτων της, οδηγεί στην μείωση των ελλειμμάτων και στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,2 δισ. ευρώ ή  στο 1,8% του ΑΕΠ!!!.

Αναφερόμαστε σε… μαγική εικόνα διότι όπως όλοι γνωρίζουμε το δημόσιο οφείλει προς τρίτους ποσά που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ… Αν τώρα υπολογίσουμε και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τότε  οι υποχρεώσεις
ξεπερνούν τα 8,5 δις.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017