Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

29.12.2015 00:00

Μετά τους εντυπωσιακούς όγκους του τελευταίου διαστήματος λόγω κυρίως rebalancing δεικτών – διακινήθηκαν 3,8 δισ. μετοχές τραπεζών ή το 17,5% των μετοχών του κλάδου – εύλογα η αγορά έχει περιορίσει τις συναλλαγές, καταγράφοντας και ήπιες πωλήσεις σε τράπεζες – πλην της Εθνικής – ενώ στον  FTSE 25 βλέπουμε έντονες πιέσεις.

Εξαίρεση αποτελούσαν χθες τα warrants όπου έχοντας μηδενίσει, κάποιοι επενδυτές προχωρούσαν σε κινήσεις ακραίας κερδοσκοπίας π.χ. το warrant της Alpha που έφτασε +100% με 102 εκατ τεμάχια όγκο με την αξία τους να είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη. Τα warrants δεν έχουν καμία αξία, δεν αντιπροσωπεύουν αξία, η θέση τους είναι στον επενδυτικό σκουπιδοτενεκέ.

————————————-

ΑΚΡΙΤΑΣ-Απογείωση μετοχής με ελάχιστα καύσιμα αλλά και… “Εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι ο δείκτης EBITDA του Ομίλου και για την εννεάμηνη περίοδο 1.1 έως 30.9.2015 ήταν αρνητικός, ήτοι – 2.826,66 χιλ. ευρώ…

ΠΟΥ που σε συνδυασμό με την υφιστάμενη χρηματοοικονομική διάρθρωση (αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και συνεχιζόμενη επιδείνωση καθαρής θέσης) υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για την ικανότητα του Ομίλου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του”. 

Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας είναι σε “επιτήρηση” από τις 7 Απριλίου του 2015. Και καταγράφει άνοδο 300% σχεδόν από τις 9.12.2015 σε σύνολο 12 συνεδριάσεων. Η εταιρεία αποτιμάται σε… 5,82 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαιά της στα 3 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δανεισμό της στα… 45 εκατ. ευρώ… 

ΜΕ τον δείκτη της δανειακής μόχλευσης να πλησιάζει το… 15!!! Οταν πάνω από το 4 έχεις ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης… Κανονικά, πρέπει να…φύγει επιστολή για διευκρινήσεις περί των λόγων που απογειώνεται η τιμή της… Αλλά με δάνεια 45 εκατ. ευρώ { δηλ. με τις Τράπεζες ανάμεσα} λίγο δύσκολο το…κόβουμε.

———————————–

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 625 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) αυξάνονται οι πιθανότητες επαναδοκιμασίας των 607,5 μονάδων, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 580 – 576 μονάδες.

FTSE25: Πρώτο ζητούμενο για τον FTSE25, είναι η επιστροφή υψηλότερα του απλού ΚΜΟ των 30 ημερών (184,8 μονάδες), καθώς σε άλλη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 178 και 170 μονάδες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Μεσοπρόθεσμα και όσον αφορά τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 700 μονάδων, δεν μπορούμε να μιλάμε για αναστροφή της πτωτικής τάσης, με τον χρόνο να κατεβάζει ακόμα χαμηλότερα το επίπεδο τον επόμενο μήνα. Σε ημερήσιο έχουμε το 631 επίπεδο είναι και το κοντινό μας εμπόδιο και που κατοχύρωση μας δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο το 680.

ΟΛΠ: Στην περίπτωση του  και μετά την “κωμικοτραγική” ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ότι θα ενημερώσει την Αγορά στις…… 12 Ιανουαρίου 2016, όσον αφορά το πλήθος και το ύψος των οικονομικών προσφορών για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης,  ο τίτλος συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 15,49%!! Και η αποτίμηση του πρώτου λιμανιού της Μεσογείου στα… 335 εκατ. ευρώ!!!!!! 

ΔΕΗ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι το πιο επείγον και καίριο, αλλά ταυτόχρονα με στρατηγική διάσταση πρόβλημα. Η μη επίλυσή του απειλεί, πράγματι, την ίδια τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Αντίστροφα, η επίλυσή του είναι βασικός όρος όχι μόνο για την ανάπτυξη της εταιρείας αλλά και για την επιζητούμενη μείωση των τιμολογίων”.

ΔΕΗ(Ι): Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ επιστρέφει με ταχύτητα προς τα χαμηλά τρέχοντος έτους, ενώ η καθοδική διάσπαση των 3,80 ευρώ έχει ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 3,50 – 3,30 ευρώ. Τα 4,25 ευρώ είναι αντίσταση και “stop” στο “short” που διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 4,90.

ΔΕΗ(ΙΙ): Ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι χαρτοφυλάκια που θεωρούνται αυξημένου ρίσκου, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, συνεχίζουν να παίρνουν “short” θέσεις, “ποντάροντας” στην συνεχιζόμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στην πρόβλεψη ότι η Επιχείρηση θα συνεχίσει να χάνει μερίδια Αγοράς από τους Ανταγωνιστές της. Να προσέχουν…

ΝΕΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ: Στη δημιουργία δύο νέων δεικτών για τις ελληνικές μετοχές προχώρησε ο MSCI, συγκεκριμένα πρόκειται περί των MSCI All Greece και MSCI All Greece Select 25/50.

Σύμφωνα με το ημερήσιο σχόλιο της Euroxx, ο MSCI All Greece θα είναι ο δείκτης αναφοράς για τα ETFs (Exchange Trade Funds), ενώ θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 25 μετοχές από 20 διαφορετικούς εκδότες.

Για τον MSCI All Greece Select 25/50, η επιλογή θα γίνει μέσω τριών βημάτων. Το πρώτο είναι οι τίτλοι να είναι προσαρμοσμένοι με βάση την κεφαλαιοποίηση η οποία είναι ίση ή άνω των 200 εκατ. δολαρίων.

Το δεύτερο είναι η ρευστότητα, με την μέση τριμηνιαία αξία συναλλαγών να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 25 εκατ. δολαρίων. 

Το τρίτο βήμα είναι ο τίτλος να μην έχει βαρύτητα πάνω από 25% και το άθροισμα της βαρύτητας όλων των τίτλων με στάθμιση άνω του 5% να μην υπερβαίνει το 50%.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η χρονιά που τελειώνει υπήρξε η χειρότερη από το 1937 για τη διαχείριση διαθεσίμων…
 
Η ιδέα πίσω από τη διαχείριση διαθεσίμων είναι απλή: Όταν μία αγορά περνάει δυσκολίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς ο επενδυτής μπορεί να μεταπηδήσει σε μία άλλη που τα πάει καλύτερα.

Αυτό όμως δεν ίσχυσε για το 2015, όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

Στην πραγματικότητα, εάν κάποιος κρίνει τον χρόνο που τελειώνει με βάση το ποια κατηγορία επενδύσεων στις ΗΠΑ έφερε τις καλύτερες αποδόσεις…
 
ΤΟΤΕ μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ότι υπήρξε η χειρότερη χρονιά για τη διαχείριση διαθεσίμων εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν η Bianco Research και το Bloomberg.

Με μόλις τρεις ημέρες να απομένουν, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει κέρδη μόλις 2,2%, τα μετρητά έχουν μικρότερη απόδοση, ενώ τα ομόλογα και τα εμπορεύματα καταγράφουν απώλειες.
 
Έπειτα από 7  χρόνια μηδενικών επιτοκίων όπου βρέθηκαν να τοποθετούνται στα πάντα, από κρατικά ομόλογα και ομόλογα υψηλού ρίσκου μέχρι τις μετοχές τεχνολογίες, οι επενδυτές βρέθηκαν σε αδιέξοδο…

Κανονικά δεν συμβαίνει αυτό το …φαινόμενο-διαπίστωση. Από το 1995, σχεδόν σε κάθε χρονιά υπήρχε μία επένδυση που έδινε απόδοση άνω του 10%.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017