Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

ΔΕΙΚΤΕΣ: Σωστές οι κινήσεις των αρμοδίων στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη με τις 4 συστημικές να τον επηρεάζουν σε ποσοστό 25% περίπου {ΑΛΦΑ 10%, ΕΤΕ 5,4% ΠΕΙΡ 5% και ΕΥΡΩΒ 4,9%} και μαζί με την Κύπρου (4,9%) κατά 30%.

ΑΝΤΙΒΑΡΟ: Από τους τίτλους των ΕΕΕ (10%) ΟΠΑΠ 5,2%, ΟΤΕ 5%, ΤΙΤΚ 5,1% ΜΠΕΛΑ 4,9% ΦΦΓΚΡΠ 4,4% και ΜΟΗ 4,2%. Συνολικά 39% περίπου.

ΓΙΑ όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα των τριών συνεδριάσεων που ολοκληρώθηκε, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 0,5% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 0,52%.Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 24,96% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 93,79%.

MΠΟΡΕΙ να απέχουν πολύ από τις 60 χιλιάδες που πρόσφατα διαβάζαμε, αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, μεταξύ 2013 και 2014, αυξήθηκαν κατά 30% και ανήλθαν σε 11.500.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προ κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν περίπου 1.500. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών επιχειρήσεις των οποίων επενδύουν στη Βουλγαρία.

Οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ, και κυριαρχούν σε κλάδους όπως η μεταλλουργία ή η υαλουργία. Με τρία μεγάλα εργοστάσια σε Σόφια, Φιλιππούπολη και Νόβι Παζάρ, προσφέροντας απασχόληση σε 40.000 άτομα.

Αντίστοιχος αριθμός Βουλγάρων εργαζόμενων απασχολείται σε επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα κυρίως στην Ελλάδα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Μεγάλη άνοδο άνω του 4% κατέγραψε το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015, μετά την ανακοίνωση απροσδόκητα μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ-Επισήμανση: Υπάρχει μια εσφαλμένη εκτίμηση ή καλύτερα αισιοδοξία ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να βγάλουν πολλά κέρδη από την διαχείριση των NPLs, είτε ενεργητική διαχείριση, είτε πουλώντας δάνεια σε distress funds.

Οι τραπεζίτες έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους. Τα σημαντικά κέρδη που ανέμεναν είναι πολύ πιθανό να μην έρθουν

Και ο κλάδος να συνεχίσει να ταλαιπωρείται για τα επόμενα 3 χρόνια με τα προβληματικά δάνεια.

Η πώληση προβληματικών δανείων είναι ακόμη πιο λανθασμένη επενδυτικά στρατηγική, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ξένοι αγοράζουν μόνο σε εξευτελιστικές τιμές.

Π.χ. Mπορείς να πουλήσεις 1 δισ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια με 50 εκατ ευρώ… Αλλά αυτό δεν είναι αγοραπωλησία, πρόκειται περί ξεπουλήματος. Όμως τέτοιες προτάσεις έχουν δεχθεί οι τράπεζες.

H TEXNIKH EIKONA:Η Αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε πλάγια διόρθωση, με τον Ftse25 να έχει σαν επόμενη στήριξη τις 179 μονάδες και αμέσως χαμηλότερα τις 176 μονάδες. Το 182 είναι η πλησιέστερη αντίσταση, με κύρια το επίπεδο των 185 μονάδων, ενώ οι ταλαντωτές μας ήδη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να έχουν δώσει ακόμα ανοδικό έναυσμα. “Intraday position long” με “stop” τις 173 μονάδες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι 630 μονάδες είναι αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο κύριο επίπεδο του 650 -660 που είναι και το “stop” μας στο “short”. Πλέον το πτωτικό μας κανάλι έχει κατέλθει κάτω και από τις 700 μονάδες γεγονός που βοηθάει στην λήψη αποφάσεων στους μεσοπρόθεσμους. Οι 590 μονάδες είναι κύρια στήριξη(ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ)

ΧΠΑ: Συνεδρίαση μικρής ανόδου και ελάχιστων συναλλαγών, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων.

Νέα σημαντική μείωση του όγκου συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.575 συμβόλαια). Στα 16.180 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του FTSE25 (συνολικά 696 και αναλυτικότερα 688 για τον Ιανουάριο και 8 για τον Φεβρουάριο – τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα στο 181,25) κινήθηκε μεταξύ 179,25 και 183 μονάδων. ΕΝΩ διατήρησε το discount στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

ΕΤΕ-FINANS εκτίμηση: Εκτενή αναφορά στην πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) κάνει με δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «δεν ήταν εύκολη η κίνηση της Εθνικής. Με την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία χάνει την κύρια πηγή κερδών της.

Το προηγούμενο οικονομικό έτος η Finansbank απέδωσε στην Αθήνα κέρδη 318 εκατ. ευρώ. Η μητρική αντίθετα σημείωσε ζημίες ύψους 283 εκατ.

Όμως η πώληση δεν γινόταν να μην προχωρήσει. Ανήκει στους όρους, ώστε η Ελλάδα να πάρει χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εξαγορά της τράπεζας κόστισε τότε γύρω στα 5 δισ. ευρώ. Τώρα η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ την εξαγοράζει με μόλις 2,75 δισ. και αναλαμβάνει χρέη ύψους 910 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή η αναγκαστική πώληση πραγματοποιείται με ζημία. Από την άλλη, χωρίς την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία, η Εθνική δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

* ,