Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

07.04.2016 01:58
ΣΧΟΛΙΟ: Εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα  το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο από την μία δεν υποχώρησε “βίαια” γιατί προσβλέπει στην αξιολόγηση έως τις 22 Απριλίου, αλλά από την άλλη επιδεικνύει διστακτικότητα στην προσπάθεια προεξόφλησης των «δήθεν» θετικών νέων που θα φέρει η αξιολόγηση. Η σημαντική άνοδος στις αποδόσεις των Εγχώριων Κρατικών χρεογράφων (+266 μονάδες βάσης το 2ετές, +170 μονάδες βάσης το 5ετές, +53 μονάδες βάσης το 10ετές), λόγω της αναζωπυρωθείσας έντασης μεταξύ ΔΝΤ και Κυβέρνησης, καταδεικνύει την αύξηση της μεταβλητότητας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ανακοινώσεις του Χρηματιστηρίου αυτές τις ημέρες καθώς με βάση τα ανακοινωμένα αποτελέσματα του 2015 θα αναδιαμορφωθούν οι κύριες και ειδικές κατηγορίες διαπραγμάτευσης.
FTSE – 25: Έρχονται ανακατατάξεις ή τουλάχιστον η πρώτη εικόνα έτσι δείχνει. Στην επόμενη αναθεώρηση μια θέση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση διεκδικούν η Τράπεζα Κύπρου (10η σε αξία στην κατάταξη των κεφαλαιοποιήσεων) και ο Σαράντης ο οποίος έχει ανελιχθεί στην 22η θέση του σχετικού πίνακα. Επίφοβοι για αποχώρηση είναι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (32η) και η Ελλάκτωρ (27η). Οι αλλαγές θα εξαρτηθούν από το αν εκπληρώνεται το κριτήριο της εμπορευσιμότητας.
ΠΛΑΙΣΙΟ: Την περασμένη Τετάρτη στην παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση θεσμικών επενδυτών η διοίκηση παρουσίασε τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς και τις προοπτικές για το 2016.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Γ. Γεράρδος το 2016 αναμένεται να επηρεαστεί από τα νέα μέτρα αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των αλυσίδων ηλεκτρικών ειδών. 
Παρόλα αυτά το 2015 έκλεισε με το νέο κατάστημα στην Δάφνη αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και να προσθέσει περίπου άλλα 2.500 τετραγωνικά στα υφιστάμενα 28.000 τετραγωνικά μέτρα που αποτελούν στο υπάρχον επίγειο δίκτυο πωλήσεων. 
Η Τακτική Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί την Τρίτη 10 Μαΐου όπου και θα προταθεί η διανομή μερίσματος ύψους 8 λεπτών ανά μετοχή.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ [Από τον Μάνο Χατζηδάκη]: Ολοκληρώθηκε το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2016 και αν τα πράγματα έχουν εξελιχθεί όπως προδιαγράφηκαν στις τηλεδιασκέψεις στις αρχές Μαρτίου δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε έως την εκπνοή της προθεσμίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου για να έχουμε το πρώτο δείγμα γραφής. 
Ίσως η περίοδος αυτή να έρθει την εβδομάδα μετά το ελληνικό Πάσχα. Φέτος η Ανάσταση φαίνεται ότι θα έρθει και για τους πολύπαθους μετόχους των τραπεζών οι οποίοι μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις ελπίζουν να δουν επιτέλους  αριθμούς που έχουν οικονομικό νόημα για καλύτερα επίπεδα αποτιμήσεων.
Eurobank: Η αύξηση στα προ προβλέψεων αποτελέσματα θα είναι μεσαία μονοψήφια ποσοστιαία μεταβολή με χαμηλό όριο τα 1,4 δις ευρώ. 
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η τράπεζα αναμένει ότι ο σχηματισμός των νέων επισφαλειών θα περιοριστεί στα 400 εκατ. ευρώ περίπου στο μισό από τις χρήσεις του 2015 και 2014 
Ενώ το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πέσει δραστικά στο 15% το οποίο σημαίνει διαγραφή 5 δις ευρώ περίπου δανείων για τα όποια έχει ήδη πάρει πρόβλεψη η Eurobank. Η προ προβλέψεων κερδοφορία αναμένεται να φθάσει το 1 δις ευρώ. 
Τράπεζα Πειραιώς: Το επιτοκιακό περιθώριο εκτιμάται θα ανέλθει τουλάχιστον στο 3% το 2018 (2015: 2,2%) ενώ ο λόγος έσοδα προς κόστος θα διαμορφωθεί στο 37% κατεβάζοντας τα λειτουργικά έξοδα στα επίπεδα του 1 δις ευρώ. 
Η επιδιωκόμενη απόδοση ενεργητικού στοχεύει σε δείκτη 1,5% (1,3 δις ευρώ) ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα από διαγραφές και εκχωρήσεις θα διαμορφωθούν σε ορίζοντα τριετίας τουλάχιστον σε 17%.
Alpha bank: Το πρόγραμμα της Alpha bank το 2016 είναι πιο βατό υπό την έννοια ότι οι κεφαλαιακές ενέργειες είναι πιο μαζεμένες και όχι καθοριστικές για την ρευστότητα όσο στις άλλες τρεις τράπεζες. 
Η Alpha bank φάνηκε πιο αποφασιστική στην τηλεδιάσκεψη δίνοντας πρόβλεψη για επαναλαμβανόμενο οργανικό κόστος 1 δις ευρώ το χρόνο το οποίο θα προέλθει από την μείωση του λόγου Έσοδα/Κόστος στο 47%. Το 2015 έκλεισε με οργανικό κόστος 1,3 δις ευρώ και έσοδα 2,2 δις ευρώ. 
Για την χρηματοδότηση η Alpha Bank εκτιμά ότι μπορεί να μειώσει κατά 2 δις ευρώ την χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μέσα στην χρήση κατεβάζοντας το σχετικό δείκτη κάτω από το 15% του συνολικού ενεργητικού. 
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις η μείωση κατά 10% των προβλέψεων θεωρείται  εντός των δυνατοτήτων. Στόχος η απόδοση του ενεργητικού να είναι υψηλότερη του 1% (690 εκατ. ευρώ). 
Αν ο στόχος αυτός είναι τόσο ευδιάκριτος τότε από το α’ τρίμηνο του 2016 θα πρέπει να δούμε κερδοφορία στον ισολογισμό της Alpha bank.
Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ανέφερε ότι η πώληση της Finans στο Qatari θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο και αμέσως μετά η Εθνική θα χρησιμοποιήσει μέρος από το αποτέλεσμα της συναλλαγής (2,75 δις ευρώ) για να αποπληρώσει τα ακριβά CoCos (2,03 δις ευρώ) το κουπόνι των οποίων αποτελεί την πιο ακριβή μορφή κεφαλαίου (8%) σε ετήσια βάση.
Για το 2016 εκφράστηκε αισιοδοξία ότι θα είναι μια κερδοφόρα χρήση με μεγαλύτερες συνεισφορές από α) έσοδα από τόκους λόγω της επερχόμενης πτώσης των προθεσμιακών καταθέσεων αλλά και της αλλαγής του μίγματος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (μόλις δοθεί το ελεύθερο από την ΕΚΤ για χρήση των ελληνικών εγγυήσεων στο Ευρωσύστημα)
β) αύξηση στις προμήθειες λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης που προέρχεται Πυλώνα 2 και Πυλώνα 3 και γ) στην αναδιάρθρωση κόστους λόγω μείωσης δικτύου και προσωπικού. Η «σούμα» βγάζει μια ετήσια εξοικονόμηση 210 εκατ. ευρώ στο προ προβλέψεων αποτέλεσμα.
Τέλος σε ότι αφορά την διαμόρφωση νέων προβλέψεων η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι το 2016 θα μείνει στα 700 εκατ. ευρώ (σχεδόν 50% μικρότερο μέγεθος από το 2014) μέγεθος που αφήνει ικανοποιητικό χώρο για να κατέβει λειτουργική κερδοφορία στην τελική γραμμή κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης η διατήρηση της απόδοσης των κεφαλαίων άνω του 12%.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017