Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε… | Mikrometoxos.gr

Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

21.01.2016 02:05

Στον χειρότερο μήνα της τελευταίας 25ετιας και πλέον τείνει να εξελιχθεί ο Ιανουάριος του 2016, καθώς ενώ απομένουν ακόμα επτά συνεδριάσεις, μέχρι και τις 29/1, ο ΓΔ (με 10 αρνητικές συνεδριάσεις σε σύνολο 12) αθροίζει απώλειες 16,62%, ο ΔΤΡ απώλειες 34,15%, ενώ από το κλείσιμο της 31/12/2015 έως και σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 7,6 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ως τώρα η πτώση θεωρείται περισσότερο “εισαγόμενη” και βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις και λιγότερο σε δεδομένα, η ψυχολογία έχει αλλάξει προς το αρνητικότερον…

ΚΑΙ η επιφυλακτικότητα δεν είναι απλώς παρούσα στις διακυμάνσεις και τις τιμές, αλλά διατυπώνεται ευθέως σε αναλύσεις και εκθέσεις που αφορούν το σύνολο των Αξιών, εντός και εκτός των τειχών και από τους πλέον, μέχρι πρότινος, αισιόδοξους Ξένους Οίκους.

Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με χαμηλά 43 μηνών (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 13/6/2012 και στις 499,56 μονάδες), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι FTSE25 (-7,37%), ΔΤΡ (-11,98%), Alpha (-10%), Eurobank (-14,79%), Attica Bank (-14,45%), Viohalco (-6,34%), Εθνική (-7,20%) και Πειραιώς (-17,62%).

Εννοείται ότι για όλους τους παραπάνω δείκτες και τίτλους, οι όποιες εκτιμήσεις για τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις είναι απόλυτα θεωρητικές, καθώς κινούνται σε απολύτως “αχαρτογράφητα ύδατα” (!)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (από τον Θαν. Σταυρόπουλο): Οι “short” είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς “πληρώθηκαν” οι “short” θέσεις σε όλο το εύρος του Τραπεζικού φάσματος…

ΑΛΛΑ και αυτές σε ΔΕΗ (τιμή εξάσκησης 3,30 ευρώ), ΟΠΑΠ (τιμή εξάσκησης τα 6,40 ευρώ), ενώ “πληρώθηκε” και η μικρή “short” θέση που ανοίχτηκε στον ΟΤΕ (τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ, ενώ ο τίτλος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 7,18 ευρώ).

Μάλιστα οι “απαισιόδοξοι” παίκτες, όχι μόνο δεν κλείνουν τις “short” θέσεις τους, αλλά θα προχωρήσουν και σε άνοιγμα καινούργιων, αν ο FTSE25, δώσει δύο κλεισίματα χαμηλότερα των 145 μονάδων, βάζοντας σαν στόχο τις 140 – 135 μονάδες.
Μέχρι τις 565 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και μέχρι τις 151 μονάδες για τον 25αρη, οι “short” δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ επαναλαμβάνεται:... Αρκεί να είναι κανείς πρόθυμος να ακούσει. Η «φούσκα της ψόφιας γάτας» έχει πλέον σπάσει, καθώς τα χρηματιστήρια παγκοσμίως εισέρχονται και επίσημα σε καθεστώς bear market, τονίζει σε ανάλυσή του το zerohedge.
Υπενθυμίζεται ότι η «φούσκα της ψόφιας γάτας» αναφέρεται στη θεωρία ότι ακόμη και μία ψόφια γάτα αν πέσει απότομα στο έδαφος από ψηλά (όπως συμβαίνει σε μία κατάρρευση των αγορών), θα αναπηδήσει λιγότερο ή περισσότερο (εννοώντας ότι και οι αγορές έχουν μία ακούσια αντίδραση).
ΔΗΛΑΔΗ, οι αγορές βρίσκονται πλέον 20% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαΐου του 2015, ενώ και οι αμερικανικές μετοχές πλησιάζουν στο ίδιο επίπεδο απωλειών με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Η Ελλάδα απειλείται ακόμη μία φορά με την έξοδο της από την Ευρωζώνη, αφού δεν φαίνεται να επιτυγχάνει κανέναν από τους στόχους της.

ΕΝΩ η κυβέρνηση τοποθέτησε απέναντι της όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς καμία δυνατότητα υποχώρησης από τα νομοσχέδια που της επιβάλλονται.

ΟΜΩΣ ελάχιστοι κατανοούν πως η κατάκτηση της πρώτης θέσης από την αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια της Τρόικας…

ΕΝΑ όπλο για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, αφού επιλέγεται από τους έλληνες ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ των μνημονίων.

ΦΤΕΡΑ στον άνεμο ξανά οι τραπεζικές μετοχές, συνηθισμένες άλλωστε σε αυτή την κατάσταση προσαρμόζονται άμεσα και χωρίς να κουράζονται οι… “άτιμες” (αφού σε λίγο δεν θα έχουν ξανά… τιμή).

ΚΙΝΑ: Το χρηματιστήριο της συνεχίζει τη μανιοκαταθλιπτική του πορεία – όπου φυσικά κανένας δεν πιστεύει πως η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε στο 6,9% το 2015,όπως δήλωσε η κυβέρνηση της… ΑΦΟΥ η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε μόλις κατά 0,5%, ενώ υποχώρησαν τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι εξαγωγές της.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ τώρα με τις Σημαντικές Χώρες παραγωγής πρώτων υλών και ενέργειας, η Ρωσία θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη η οποία δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει με τις σημερινές τιμές…ΕΝΩ η Αυστραλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της στην Κίνα, αφού αποτελούν το 30% των συνολικών της. Λογικά επομένως πιέζεται το ρούβλι και το αυστραλιανό δολάριο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-περιληπτική ανάλυση: Οι αποστολές άνθρακα (λιγνίτη) στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί, ως αποτέλεσμα του φθηνότερου φυσικού αερίου, καθώς επίσης των αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών.

ΟΙ εξαγωγές βιομηχανικών και λοιπών βασικών προϊόντων από τις Η.Π.Α. έχουν περιορισθεί ανησυχητικά, ως αποτέλεσμα του τεχνητά ισχυρού δολαρίου…

ΓΕΓΟΝΟΣ που καθιστά τους αμερικανούς παραγωγούς λιγότερο ανταγωνιστικούς στις παγκόσμιες αγορές – μεγεθύνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ οι αγρότες καθυστερούν τις φορτώσεις αρκετών προϊόντων λόγω των χαμηλών τιμών που επικρατούν, ελπίζοντας να ανακάμψουν στο μέλλον.

ΟΙ κατασκευαστές, οι χονδρέμποροι και οι λιανέμποροι μειώνουν τις νέες παραγγελίες, λόγω των υπερβολικά υψηλών αποθεμάτων τους

ΚΑΙ οι εμπορευματικές μεταφορές που έχουν σχέση με το πετρέλαιο, με το φυσικό αέριο, καθώς επίσης με τις πρώτες ύλες (ορυχεία), έχουν βυθιστεί στο ναδίρ, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών.

ΟΛΑ αυτά λέχουν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία του ο δείκτης ξηρού φορτίου (Baltic Dry) να έχει πέσει κάτω από τις 400 μονάδες!!!

ΕΝΑ γεγονός που δεν μπορούσε ποτέ να φαντασθεί κανείς, όταν στις αρχές Αυγούστου βρισκόταν στις 1.220 μονάδες, έχοντας έκτοτε μία συνεχή κατηφορική πορεία.

ΟΛΠ: Η Cosco Group (Hong Kong) Limited, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε χθες βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%. Σημειώνεται ότι η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε χθες στα 12,95 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε μείωση των τιμών στόχων των μετοχών της Πειραιώς και της Eurobank προχώρησε η Goldman Sachs, ενώ για την Alpha Bank παραμένει στη σύσταση buy (αγορά) με τιμή στόχο στα 3,30 ευρώ Οι αδύναμες λειτουργικές τάσεις είναι γνωστές, οι πιέσεις για χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου είναι νέες…Η Goldman Sachs επισημαίνει, ότι μειώνει την τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 0,35 ευρώ, από 0,45 ευρώ προηγουμένως, ενώ η τιμή στόχος για την Eurobank μειώνεται στα 1,40 ευρώ, από 1,45 προηγουμένως. Και στις δύο μετοχές διατηρεί την σύσταση Ουδετερότητα. Η αιτία για την μείωση των τιμών στόχου για τις δύο τραπεζικές μετοχές είναι το υψηλότερο κόστος του µετοχικού κεφαλαίου.

ΜΠΕΛΑ: Στα 11,80 ευρώ από 10,60 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή τηςJumbo η IBG σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει την σύσταση σε Buy από Αccumulate. H αύξηση της τιμής- στόχου αντανακλά την ισχυρή πορεία των πωλήσεων της εισηγμένης στο εξάμηνο χρήσης. Παράλληλα, σύμφωνα με την IBG, η αδυναμία του κινεζικού γουάν ενδέχεται να απορροφήσει κάποια πίεση από το μικτό περιθώριο του ομίλου. Για τη χρήση που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2016 τα προσαρμοσμένα κέρδη της προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 117 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις εκτιμώνται ότι θα διαμορφωθούν στα 637 εκατ. και τα EBITDA στα 177 εκατ. Η μετοχή της Jumbo ΜΠΕΛΑ -2,68% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου στα 9,80 ευρώ.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Στα 1,40 ευρώ, από 2,30 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΙΝΛΟΤ η IBG σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει την σύσταση σε Neutral από Buy. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η μείωση στην τιμή-στόχο αντανακλά μεταξύ άλλων την απροσδόκητη αύξηση του καθαρού χρέους το τρίτο τρίμηνο του 2015 αλλά και τα αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Για το 2015 η IBG προβλέπει πωλήσεις 1,89 δισ. και EBITDA 177 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπει ότι φέτος θα καταγράψει πέρυσι θα καταγράψει ζημιές 60 εκατ. ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται στα 1,19 ευρώ με την κφση του ομίλου στα 189,2 εκατ.

ΔΕΗ: Να κλαίει ή να γελάει κανείς με την δική της μετοχή, ανάλογα με ποια ιδιότητα την προσεγγίζει… Στα 3,1200 ευρώ λοιπόν σήμερα, μετά το χθεσινό νέο πατατράκ του -9% και με την κφση της στα 724 εκατ. ευρώ!!!

ΤΟ “ΜΟΥΛΑΡΙ”: Άνοδο 1% πραγματοποιούσε η τιμή του μουλαριού (sorry… χρυσού θέλαμε να γράψουμε αλλά…), σκαρφαλώνοντας (…σκαρφάλωμα να σου πετύχει…) στα 1.101 δολάρια ανά ουγκιά.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017