«Λευκή απεργία» στο ΙΚΑ, 4 μήνες για να ανοιχτεί ένας φάκελος!

Απεργίες δεν κάνουν, γιατί δεν  θέλουν να… χάσουν μεροκάματα.  Βρίσκουν όμως άλλο τρόπο να  αντιδράσουν στις περικοπές μισθών, στην κατάργηση επιδομάτων και στις μετατάξεις που φέρνουν η κινητικότητα και οι επικείμενες συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων: Πραγματοποιούν «λευκή απεργία» διαρκείας. Πηγαίνουν στα γραφεία τους , χτυπούν κάρτα και κοιτάζουν να… σκοτώσουν την ώρα τους

Είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα – ιδιαίτερα σταασφαλιστικά Ταμεία που πρόκειται να συγχωνευθούν και στο ΙΚΑ, όπου υπάρχει και το πρόσχημα ότι «δεν επαρκεί το προσωπικό»

Το άκρον άωτον του «δημοσιοϋπαλληλισμού» και της γραφειοκρατίας στο ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου οι υπάλληλοι  κάνουν ό,τι μπορούν για να … μην εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Ο καλύτερος τρόπος είναι … να μην κάνουν τίποτα.

Φάκελοι επί φακέλων στοιβάζονται  επάνω στα γραφεία «προς διεκπεραίωση» και αφήνονται να… σιτέψουν για  εβδομάδες και μήνες, χωρίς καν να ανοιχθούν.
Τρεις και τέσσερις μήνες χρειάζονται για να ανοίξει  ένας φάκελος με τα δικαιολογητικά παροχών-επιδομάτων, τα οποία κανονικά (θα έπρεπε να) καταβάλλονται κάθε μήνα. Απαιτείται μόνον ένας τυπικός έλεγχος και μια υπογραφή, αλλά αυτή η διαδικασία φαίνεται βουνό  για τους υπαλλήλους, που δικαιολογούνται ότι  «δεν προλάβαίνουν, γιατί δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό»

Ασφαλισμένοι καταγγέλλουν ότι  για εγκεκριμένες τακτικές παροχές, περιμένουν τέσσερις μήνες να ελεγχθεί ο φάκελος  τους και να μπει η τυπική υπογραφή.  Σ’ αυτό το διάστημα δεν παίρνουν τίποτα, μηνιαίες καταβολές δεν γίνονται.

Οταν παρέλθει το τετράμηνο και μπει  επιτέλους η υπογραφή μετά από πολλές επισκέψεις – που καταλήγουν συνήθως σε «αψιμαχίες» με τους υπαλλήλους –  θα πάρουν μόνον την παροχή ενός μηνός. Για τους υπόλοιπους τρεις θα απαιτηθεί νέος μαραθώνιος επισκέψεων στο ΙΚΑ,  παρακλήσεων, πιέσεων και διαπληκτισμών με υπαλλήλους.

Η προσπάθεια  μεταρρύθμισης,  εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος, δεν έχει φθάσει ακόμη στα γρανάζια του  μηχανισμού του.