Λαγκάρντ: Σκεπτικισμός για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα | Mikrometoxos.gr

Λαγκάρντ: Σκεπτικισμός για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα

14.04.2016 18:09

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα και σε ερώτηση για το εάν είναι ρεαλιστικό να ζητείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ίσως να μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα με «ηρωικές προσπάθειες» από την Ελλάδα και το λαό. Είμαστε σκεπτικοί γι’ αυτό αλλά αναμένουμε να δούμε τι προτείνεται, συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες. «Αυτό δεν θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό κρατάω μια διαφορετική γραμμή μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμων.

Όπως είπε η Κριστιν Λαγκάρντ είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα.

Το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει σε δυο σκέλη, να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, σημείωσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση», τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. «Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε.

Nα μην διαλυθεί ο γάμος ΕΕ-Μεγάλης Βρετανίας

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την Πέμπτη την προσωπική της ελπίδα ότι ο γάμος της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί.

Η σημασία της διατήρησης της ενότητας της Ευρώπης είναι κάτι που έχει υποτιμηθεί, σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη τύπου.

Όσον αφορά την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως υπάρχει ανάκαμψη και ο κόσμος δεν είναι πλέον σε κρίση. Το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται και ορισμένες χώρες αναπτύσσονται, αλλά σε κάποιες περιοχές όμως η ανάκαμψη είναι αργή και εύθραυστη, σημείωσε.

Όπως επισήμανε, δεν είναι αρκετή η ανάκαμψη για να μειώσει τα χρέη και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο. Υπάρχει ο φόβος ότι οι φτωχοί και οι μεσαίοι μένουν πίσω, εκτίμησε.

Τα καθοδικά ρίσκα αυξάνονται, προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα ότι το Ταμείο θα κάνει περισσότερα το 2016 για να βοηθήσει τα μέλη του να επιτύχουν τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης περισσότερων πόρων για τις ευάλωτες χώρες.

Σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε κατά την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει αρκετούς πόρους, ενώ τόνισε πως θα εξετάσει μεταρρυθμίσεις όπως ο επανασχεδιασμός της εργαλειοθήκης δανεισμού.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστούν θα είναι και η μεγαλύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων.

«Οι οικονομικοί πόροι του Ταμείο θα είναι αρκετοί για να στηρίξουν με πιο δυναμικό τρόπο την εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών, διατηρώντας παράλληλα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστατεύοντας αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στο υφιστάμενο περιβάλλον» ανέφερε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017