Λαγκάρντ: Επαινοι για χώρες που δέχονται μετανάστες αλλά... κουβέντα για την Ελλάδα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Λαγκάρντ: Επαινοι για χώρες που δέχονται μετανάστες αλλά… κουβέντα για την Ελλάδα

12.11.2015 00:03
ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ G-20

Λαγκάρντ: Επαινοι για χώρες που δέχονται μετανάστες αλλά… κουβέντα για την Ελλάδα

Την ενίσχυση των δυνατοτήτων απορρόφησης των μεταναστών από τις αγορές εργασίας των πιο πλούσιων και ανεπτυγμένων χωρών ζήτησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ανάρτησή της στην ιστοθέση του ΔΝΤ.
Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα, η οποία επλήγη από την προσφυγική κρίση με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στα όριά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Με αφορμή την σύνοδο των G20, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, η κ. Λαγκάρντ κάνει παρέμβαση για το προσφυγικό, και ζήτησε να …«επαινεθούν» οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ γράφει ότι το κύμα των προσφύγων κατά τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχει δει η ανθρωπότητα για ολόκληρες δεκαετίες. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, σημειώνει και υπογραμμίζει πως καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων από μόνη της και πως χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις.
«Η διεθνής κοινότητα», αναφέρει, «πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της. Με την υποστήριξη του ΔΝΤ, για παράδειγμα, η Ιορδανία ήταν σε θέση να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης».
Στο σημείο αυτό, ενώ θα μπορούσε να αναφέρει την ανάγκη για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και στην Ελλάδα, δεν το έπραξε. Αντ’ αυτού, σημείωσε πως πρέπει να επαινεθούν οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα στην υποδοχή εκτοπισμένων.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ «η μετανάστευση μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη γήρανση του πληθυσμού σε μια σειρά από προηγμένες χώρες. Μεσοπρόθεσμα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις συντάξεις και στις δαπάνες για την υγεία, ενώ στο εγγύς μέλλον η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση τείνει να είναι σχετικά μικρή».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017