Λίγο πριν την εκπνοή του 2015… απαραίτητη η ανοδική διάσπαση των 630 μονάδων για ένα ελπιδοφόρο candlestick αντιστροφής | Mikrometoxos.gr

Λίγο πριν την εκπνοή του 2015… απαραίτητη η ανοδική διάσπαση των 630 μονάδων για ένα ελπιδοφόρο candlestick αντιστροφής

28.12.2015 12:42
Ελπίζουμε το 2016 να είναι ελπιδοφόρο και τυχερό και να “ακυρώσει” όλα τα δυσάρεστα του 2015…
Με μικρές απώλειες της τάξεως του (-0,50%) έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη στις 619,96 μονάδες.
Θυμίζουμε ότι ήταν εβδομάδα μόλις τριών συνεδριάσεων με χαρακτήρα εορταστικό – σταθεροποιητικό.

Το υψηλό σημειώθηκε την Τρίτη 22/12 στις 631,31 μονάδες και το χαμηλό την Τετάρτη 23/12 στις 613,49 μονάδες από όπου η αγορά αντέδρασε για να κλείσει με τη βοήθεια των τελικών δημοπρασιών στις 619,96 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο θα λέγαμε πως ο Γενικός Δείκτης… έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε αφού η υπέρβαση των 630 μονάδων ήταν στιγμιαία. Όπως ακριβώς  είχαμε επισημάνει στο προηγούμενο σχόλιο, η αγορά είναι κοντά σε ενεργοποίηση αγοραστικού σήματος στο βραχυπρόθεσμο momentum αλλά θα πρέπει να το αποδείξει με καθαρή διάσπαση της ζώνης των 630 μονάδων.

Η πρώτη απόπειρα λοιπόν ανοδικής διάσπασης της συγκεκριμένης περιοχής ήταν αποτυχημένη αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει και δεύτερη, καθώς απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για το κλείσιμο του έτους. Καλός οιωνός για το νέο έτος θα ήταν αν ο Δεκέμβριος του 2015 ο οποίος τρέχει με απόδοση (-2,34%) , έκλεινε με θετικό πρόσημο δημιουργώντας έτσι ένα ελπιδοφόρο μηνιαίο candlestick αντιστροφής. Αυτό το σενάριο βέβαια δεν είναι και πολύ δύσκολο , καθώς συνήθως οι τελευταίες συνεδριάσεις του έτους συνοδεύονται από κινήσεις ωραιοποίησης των αποτιμήσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε η εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους ενός δις ευρώ από τον ESM, ενώ τα δύσκολα καραδοκούν τον επόμενο μήνα με την ψήφιση του ασφαλιστικού και του αγροτικού να αποτελούν το δυσκολότερο κομμάτι για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου κατά σειρά προγράμματος.Η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η πορεία της χώρας προς το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων προμηνύουν  λιγότερες πολιτικοοικονομικές αναταράξεις στο εγγύς μέλλον.

Η ψυχολογία των επενδυτών δείχνει να επανέρχεται αργά αλλά σταθερά σε καλύτερα επίπεδα, μετά την αποφυγή των άσχημων εξελίξεων για τη χώρα αλλά και τον τραπεζικό κλάδο, με τους αισιόδοξους να βλέπουν σταδιακή άρση των capital controls όπως και επιστροφή σε αναπτυξιακό περιβάλλον μετά τα μέσα του 2016. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης είναι καθοριστικό για τη συνέχιση της ομαλής πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την πολιτική σταθερότητα καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή λόγω των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστούν στις αρχές του νέου έτους.

Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αναμένεται η άρση του waiver από την ΕΚΤ, δηλαδή η συμπερίληψη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και στη σταδιακή πρόσβαση στις αγορές από το δεύτερο μισό του 2016.Το δεύτερο και σημαντικότερο κομμάτι, αφορά στην πολυσυζητημένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση για τη χώρα μας. Τέλος, καθώς διανύουμε την τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του χρόνου σας ευχόμαστε καλή χρονιά, με υγεία και πολλές επιτυχίες!
Ελπίζουμε το 2016 να είναι ελπιδοφόρο και τυχερό και να “ακυρώσει” όλα τα δυσάρεστα του 2015…

Τμήμα ανάλυσης Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink: