Κ.Μητσοτάκης – Ποσειδώνια 2016: Η ΝΔ στηρίζει πάντα την ελληνική ναυτοσύνη

Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι «σε οποιονδήποτε επιχειρεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, την ελληνική σημαία στα πλοία και την ελληνική ναυτοσύνη», επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» τη Δευτέρα στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2016».

Τόνισε επίσης ότι η Ν.Δ. «διαχρονικά έχει στηρίξει την ανάπτυξη της ναυτιλίας και μέσα από αυτήν τους εργαζόμενους και φυσικά τους ανθρώπους εκείνους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος του κόσμου που έχει βάση του την Ελλάδα, συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομία της χώρας με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική συμμετοχή στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν.

Τόνισε επιπλέον ότι η έκθεση «Ποσειδώνια» αποτελεί θεσμό διεθνούς κύρους και πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία.

Το μήνυμα του υπουργού Ναυτιλίας

Η ελληνική ναυτιλία παραμένει ένας σημαντικός και άκρως επιτυχημένος οικονομικός παράγοντας, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ και την απασχόληση, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, στην ομιλία του στη διάρκεια της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016».

Παράλληλα, τόνισε ότι η φετινή διοργάνωση της Έκθεσης των «Ποσειδωνίων» ξεπερνά κάθε προηγούμενο. «H παρουσία υψηλών προσκεκλημένων όπως του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), της επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε., καθώς και πολλών υπουργών μεγάλων ναυτιλιακών χωρών υπογραμμίζουν την σπουδαιότητα της έκθεσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Δρίτσας δήλωσε επίσης ότι παρά την ύπαρξη δυσκολιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ναυτιλία κατόρθωσε να διατηρήσει τη πρωτοκαθεδρία της παγκοσμίως και τόνισε ότι η Ελλάδα ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως, τοποθετούμενος στην έβδομη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο στον Πειραιά, ξεπερνούν τις 1.350, αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό για μία σειρά συναφών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

H ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότητα, πλήρως εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό, χρειάζεται ένα ενιαίο εφαρμοστέο πλαίσιο κανονιστικών διατάξεων, τόνισε στη διάρκεια της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός, αλλά και η ελληνική πολιτεία, ως εκπρόσωποι μιας παραδοσιακής ναυτιλιακής χώρας που σήμερα εκπροσωπεί περίπου το 50% της κοινοτικής ναυτιλίας και το 20% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα, έχει υπάρξει υπέρμαχος του θεσμικού ρόλου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ως του μοναδικού κατάλληλου νομοθετικού οργάνου για τη ναυτιλία.

Ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι ο ΙΜΟ έχει σταθεί αντάξιος των προκλήσεων και έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση Διεθνών Συμβάσεων που πετυχαίνουν τις ζητούμενες ισορροπίες μεταξύ των Κρατών Μελών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νομοθετών της θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας ναυτιλιακής πολιτικής που θα επικεντρώνεται στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής ναυτιλίας και θα λαμβάνει υπόψη τον διεθνή χαρακτήρα της.

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την πολιτική ηγεσία εκ μέρους της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας και τόνισε ότι η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με την πατρίδα και να συντελέσει με το κύρος της και τον δυναμισμό της στην επιδιωκόμενη αναπτυξιακή πορεία του τόπου.