Κ.Μητσοτάκης: Μείωση φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, όχι κατάργηση 13ου-14ου μισθού

«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ  Κ.Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΙ.
Ο Κ.Μητσοτάκης:
-Τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. «Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού, γι αυτό δεν μπαίνει θέμα 13ου και 14ου μισθού».

-Κατηγορηματικό «όχι» στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το πρόβλημα στο δημόσιο είναι η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, σε πολλούς οργανισμούς υπάρχει πλεονάζον δυναμικό ενώ σε άλλους υπάρχουν ελλείψεις.

-Προέβλεψε ότι «δεν θα έρθει η ανάπτυξη διότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν την χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας. Με αυτή την ιδεοληπτική κυβέρνηση και με αυτούς τους υπουργούς δεν θα έλθει η ανάπτυξη».

Υποστήριξε ότι η φορολογία οδηγεί ανθρώπους στην παραοικονομία, επενδύσεις δεν έρχονται, κλείνουν επιχειρήσεις, έχουμε αποεπένδυση. “Μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε μία συνολική πρόταση για την αναμόρφωση της φορολογίας. Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στον πυρήνα της δικής μας πρότασης”.

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να καταργηθεί, μπορεί όμως σταδιακά να μειωθεί. Εγώ δεν θα πω τα ψέματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας που έλεγε ότι θα τον καταργήσει και τελικά τον κράτησε για τις επόμενες δεκαετίες». 

– Η ΝΔ δεν εκφράζει τους έχοντες και τους κατέχοντες. Η ΝΔ βρίσκει ερείσματα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας. Η αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνει εκείνους που δεν έχουν, ενώ η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και στην φοροδιαφυγή».  

«Δεν υπάρχει κανένας κόφτης χρέους. Είναι ένα ακόμη ψέμα του πρωθυπουργού. Καμία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος δεν υπάρχει. Η ρύθμιση έχει μετατεθεί για το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο  κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα για να μείνει στην εξουσία, χωρίς να πάρει τίποτε. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο αυτή την ετερόκλητη συμμαχία είναι να μείνουν στην εξουσία». 

«Είμαστε υπέρ των εκλογών γιατί το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από το κόστος της παραμονής αυτής της κυβέρνησης».  “Είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, η χώρα πρέπει να έχει την δυνατότητα για ισχυρές κυβερνήσεις. Είμαι υπέρ του μπόνους. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Επειδή βλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Τα ίδια έκανε στο παρελθόν ο Κουτσόγιωργας».

“Αφού η κυβέρνηση πιάστηκε με την offshore στην πλάτη, μετά υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται να μία ρύθμιση, παράλογη, αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή. Αυτή η διάταξη δεν θα αντέξει γιατί αντιβαίνει ευθέως στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο”.

Για την πρόταση διεύρυνσης με συγκεκριμένα πρόσωπα είπε ότι δεν μπαίνει σε ονοματολογία. «Δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση περί μεταγραφών, με ενδιαφέρει να προσελκύσω νέα πρόσωπα. Δεν συζητάμε για μετεγγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα».
– Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής από τον λαό αν και σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Τάχθηκε επίσης κατά του απόλυτου ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή.