Κόντρες και εύθραυστες ισορροπίες στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης

ΣΤΑ «ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ» ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΕΜΙΔOΣ

Κόντρες και εύθραυστες ισορροπίες στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης

Το ξέσπασμα του πολέμου στους κόλπους της Δικαιοσύνης ήταν θέμα χρόνου. Οι σειρήνες ηχούσαν χαμηλά μεν, αλλά ηχούσαν.

  • ΕΘΝΟΣ
  • Η αναφορά της εισαγγελέως Τσατάνη σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις, ακόμη και για απειλή στο πρόσωπό της ήταν μια κίνηση που «εκτόνωσε» προσωρινά το κλίμα, όμως ουδείς γνωρίζει εάν θα παύσουν οι εχθροπραξίες, εάν θα υπάρξει «εκεχειρία» ή εάν θα χτυπήσουν και πάλι οι σειρήνες, αυτή τη φορά για τα… καταφύγια.

Οι πρώτες «γκρίνιες» άρχισαν όταν το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε, στην εκπνοή της θητείας των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, την κυρία Β. Θάνου, μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για να οδηγήσει το τιμόνι της προεδρίας του Αρείου Πάγου, η οποία δεν ήταν πρώτη στη σειρά αρχαιότητας, αλλά τέταρτη (σ.σ.: και δεύτερη αν ήθελε κανείς να επιλέξει πρόεδρο μακράς πνοής, αφού δεν είχε μόνο έναν χρόνο θητείας μπροστά της, αλλά δύο). «Αν το Σύνταγμα ήθελε ως κριτήριο την αρχαιότητα δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο υπουργικό συμβούλιο» είχε σημειώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι «μεταξύ ανώτατων δικαστών με υπερτριακονταετή ευδόκιμη θητεία, όπως οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές».

Οι επιλογές για τους προέδρους των άλλων δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεκτικό Συνέδριο) έγιναν 3 μήνες αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου.

Στον Αρειο Πάγο κυρίως η δυσαρέσκεια ξεχείλιζε, αφού δεν επελέγησαν δικαστές εγνωσμένου κύρους και νομομάθειας ?όπως συνομολογούν οι συνάδελφοί τους?, με το υπουργικό συμβούλιο να προχωρεί πιο χαμηλά στην επετηρίδα για τις επιλογές του. Είχε προηγηθεί όμως ακόμη ένα περιστατικό που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και «ενοχλήσεις». Το ταξίδι των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, προκειμένου να λάβουν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ. Ενα ταξίδι που έγινε χωρίς να έχει ενημερωθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κουτζαμάνη, γεγονός που χαρακτηρίστηκε άκομψο, ακόμη και απαξιωτικό για το πρόσωπο της.

 

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να θέτει το ερώτημα στους συνεργάτες του γιατί, αφού η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη «εκβιάστηκε», καθυστέρησε 3 μήνες να καταγγείλει τον εκβιασμό σε βάρος της. Ή μήπως ήθελε να προλάβει ενδεχόμενη πειθαρχική έρευνα για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, καταθέτοντας την επίμαχη αναφορά;
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να θέτει το ερώτημα στους συνεργάτες του γιατί, αφού η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη «εκβιάστηκε», καθυστέρησε 3 μήνες να καταγγείλει τον εκβιασμό σε βάρος της. Ή μήπως ήθελε να

 

Ο Οκτώβριος ήταν εξίσου… θερμός, αφού συνοδεύθηκε από δύο πειθαρχικές αγωγές σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου. Η μία για τον τρόπο επιλογής του στο τιμόνι του Εφετείου και η δεύτερη γιατί συγκάλεσε την Ολομέλεια των εισαγγελέων μιλώντας για «εξωθεσμική παρέμβαση» της προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία κίνησε τη διαδικασία σε βάρος του. Για το πρώτο σκέλος η δικογραφία μπήκε στο αρχείο μετά από πόρισμα της κυρίας Θεοδώρου αλλά και με υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου. Για το δεύτερο, θα δικαστεί από το πειθαρχικό συμβούλιο.

Φθάνουμε πια στον Δεκέμβριο του 2015, με την κυβέρνηση να φέρνει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα επιτρέπει τη χρήση παρανόμως ληφθέντων αποδεικτικών μέσων, σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Η αντίδραση του προέδρου και του γενικού γραμματέα της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, με μια ανακοίνωση που χαρακτήριζαν την διάταξη αντισυνταγματική.

Διαχώρισαν τη θέση τους
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, έδωσε συνέχεια στη νομική -και όχι μόνο- κόντρα: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Ελληνας εισαγγελέας που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος». Πολλά από τα μέλη της Ενωσης διαχώρισαν τη θέση τους, ενώ στις πρόσφατες εκλογές (28/2) της Ενωσης ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας (κ. Τζαβέλλας και Ζημιανίτης) καταψηφίστηκαν, με τους εισαγγελείς να καταγράφουν με τον πιο δυνατό τρόπο τη διαφωνία τους… Η υπόθεση Βγενόπουλου δεν προκάλεσε μόνο την αναφορά της Γ. Τσατάνη στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ του Ισ. Ντογιάκου και του μέχρι πρότινος προϊσταμένου του Τμήματος Δικαστικών Συνδρομών, Γ. Αγγελή. Ο τελευταίος λέγεται ότι είχε και ένα «θερμό» επεισόδιο με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ στη συνέχεια της παρέδωσε αναφορά όπου επί της ουσίας «κατήγγειλε» τόσο την ίδια όσο και τον Ισ. Ντογιάκο για την απομάκρυνσή του από το Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών.

 

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος, και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Κ. Τζαβέλλας είναι τρεις από τους πρωταγωνιστές των «εχθροπραξιών».
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος, και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Κ. Τζαβέλλας είναι τρεις από τους πρωταγωνιστές των «εχθροπραξι

 

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ
Η φιλική συζήτηση και η πειθαρχική αγωγή

Τελευταίο «κρούσμα» αντιπαράθεσης η πειθαρχική αγωγή (1η Μαρτίου) σε βάρος της Γ. Τσατάνη, λίγες ημέρες μετά την παράδοση της πρότασής της για τον Α. Βγενόπουλο, από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τον τρόπο χειρισμού της δικογραφίας και ενώ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής είχε αποφανθεί ότι ορθώς επιλήφθηκε της υπόθεσης.

Είχε προηγηθεί στις 22 Φεβρουαρίου η αναφορά της Γ. Τσατάνη για παρεμβάσεις στο έργο της από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία πήρε ήδη τον δρόμο για τη Βουλή. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος φέρεται αποφασισμένος να πει περισσότερα από όσα λέει στην επιστολή του προς τον Ν. Βούτση, την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Μιλώντας σε συνεργάτες του φαίνεται απολύτως βέβαιος για τα όσα είπε στη συνάντησή του με την εισαγγελέα, με την οποία επιμένει ότι είχε μια φιλική συζήτηση, μετά από δική της πρωτοβουλία, επισημαίνοντάς της τη νομική του άποψη, ότι δεν έπρεπε να χειριστεί το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τον επιχειρηματία Βγενόπουλο, αλλά η εισαγγελέας Διαφθοράς. Από την πλευρά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να λέει στους συναδέλφους της ότι η πορεία της ως εισαγγελέως είναι γνωστή στη Δικαιοσύνη.

Συνάδελφοί της πάντως «καταγγέλλουν» ότι η Ενωση Εισαγγελέων δεν έχει πάρει ακόμη θέση στο μείζον αυτό ζήτημα, ενώ δικαστές δηλώνουν ανήσυχοι για τα συμβαίνοντα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η Θέμις να ασχολείται με την πολιτική και η πολιτική με τη Θέμιδα…

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ