Κραδασμοί στις μετοχές των Thomas Cook και TUI Group | Mikrometoxos.gr

Κραδασμοί στις μετοχές των Thomas Cook και TUI Group

05.11.2015 17:53
Η Thomas Cook και η TUI, οι δύο μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρίες της Ευρώπης, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι είχαν ακυρώσει όλες τις πτήσεις και τις διακοπές από την Βρετανία στο Σαρμ αλ-Σέιχ,  δημοφιλή προορισμό για τους Βορειοευρωπαίους, έως τις 12 Νοεμβρίου. Και οι δύο εταιρίες είπαν ότι οι πελάτες που είχαν κλείσειταξιδιωτικά πακέτα έως την ημερομηνία αυτή θα αποζημιωθούν.
Η βρετανική ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων ABTAεκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 9.000 πελάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές στο συγκεκριμένο θέρετρο, καθώς και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ανεξάρτητων ταξιδιωτών που δεν έκαναν χρήση κάποιου οργανωμένου πακέτου.
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε χθες πως πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο στις 31 Οκτωβρίου, που παρέσυρε στο θάνατο και τους 224 επιβαίνοντες, να προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.
Aφού η Βρετανία ανέστειλε τις πτήσεις προς το αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο του Σαρμ αλ-Σέιχ, πλήττοντας ενδεχομένως τη ζήτηση για πακέτα διακοπών σε όλη την Αίγυπτο oι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών Thomas Cook και TUI Group κινούνται πτωτικά με τη μετοχή της Thomas Cook να υποχωρεί έως 6,7% ενώ η TUI σημείωνε απώλειες 1%.
Η βρετανική απαγόρευση πτήσεων είναι το τελευταίο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, που προσπαθεί να ανακάμψει από μια τετραετία πολιτικής αναταραχής και βίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και τουρίστες.
Δεδομένων των προειδοποιήσεων για θέματα ασφάλειας, η έκθεση των δυτικοευρωπαϊκών ταξιδιωτικών εταιριών στην Αίγυπτο είναι πιο περιορισμένη απ’ ό,τι πριν την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτεται την Αίγυπτο έχει μειωθεί από τα περίπου 14,7 εκατ. το 2010 στα περίπου 10 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού.
Πέρυσι, οι αφίξεις από τη Βρετανία ανήλθαν σε 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία του Euromonitor. Η αναλύτρια του Euromonitor Νάντεζντα Πόποβα είπε ότι ενώ ο αιγυπτιακός τουρισμός έχει ανάκαμψει από άλλες κρίσεις του παρελθόντος, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις στο Σαρμ το 2005
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017