Κρίνεται η “μονομαχία” FBI-Apple

Το μακελειό του περασμένου Δεκεμβρίου στο San Bernantino των Η.Π.Α, έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων, στέλνοντας εν τέλει την Apple και το FBI στα δικαστήρια.

Οι 14 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην Καλιφόρνια σκόρπισαν το πένθος αλλά και τον πανικό στους κατοίκους. Ηταν μια μαύρη μέρα για τις Η.Π.Α, με πολλές οικογένειες να θρηνούν θύματα. Οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες ώστε να βρεθούν οι δράστες, αλλά και το κίνητρο τους. Ηταν ένα περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας, ή το μακελειό είχε παρόμοιες ρίζες με την τραγωδία του Παρισιού;

Το FBI ανέλαβε την υπόθεση, οι τρομοκράτες βρέθηκαν, όπως και το κινητό με το οποίο συνομιλούσαν, οργανώνοντας τις ενέργειες τους. Ο Σαγέντ Φαρούκ και η Τασφίν Μαλίκ, το ζεύγος από το Πακιστάν, ήταν αυτοί που άνοιξαν πυρ, σημαδεύοντας δεκάδες ανθρώπους. Φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς, επισκέφτηκαν τις Η.Π.Α με μόνο στόχο να κάνουν αυτό που έκαναν. Οπως αποκαλύφθηκε όμως, υπάρχει και τρίτο μέλος (πιθανότατα ο ιθύνων νους) πίσω από την επίθεση, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη.

Οι ισχυρισμοί όμως δεν αρκούν. Οι ντετέκτιβ του FBI ήθελαν (και θέλουν) περισσότερα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Προσπαθώντας να βρουν κάτι παραπάνω, οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των Η.Π.Α θέλησαν να αποκρυπτογραφήσουν το iPhone του Σαγέντ Φαρούκ. Επί δύο μήνες προσπαθούσαν να σπάσουν των κώδικα της Apple, όμως δεν το κατάφεραν. Ετσι, απευθύνθηκαν στην ίδια την εταιρία, ώστε αυτή να αποκρυπτογραφήσει το κινητό. Κάπου εκεί, ξεκίνησε μια τεράστια κόντρα, που αυτόν το καιρό έχει πιάσει κόκκινο.

FBI και Apple στα δικαστήρια – Η «επιθετική» αντίδραση του Tim Cook

Το FBI στράφηκε διά της δικαστικής οδού στην Apple, ζητώντας της να ξεκλειδώσει τη συσκευή. Ο δικαστής, στα μέσα του Δεκεμβρίου ενέκρινε το αίτημα του FBI, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων. Χωρίς τον κωδικό, ώστε να ενεργοποιηθεί το κινητό, η συσκευή είναι άχρηστη. Από την άλλη όμως, αν η Apple πραγματοποιήσει την επιθυμία του FBI, τότε θα σπάσει το ίδιο της το πρωτόκολλο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.

«Η κυβέρνηση προτείνει ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά σε κάθε συσκευή. Αυτό είναι ψέμα. Από την στιγμή που θα δημιουργηθεί και θα χρησιμοποιηθεί μια φορά, τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί ξανά σε όλες τις συσκευές. Θα είναι ένα κλειδί ικανό να ξεκλειδώσει εκατομμύρια συσκευές σε όλο το κόσμο. Η κυβέρνηση μάς ζητά να χακάρουμε τους ίδιους τους χρήστες μας και να καταστρέψουμε δουλειά πολλών ετών γύρω από την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Φοβόμαστε πως αυτή η απαίτηση υπονομεύει την ελευθερία μας και την ελεύθερια κάθε κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προστατεύεται» είχε τονίσει ο CEO της Apple, Tim Cook, κάνοντας ευθεία επίθεση προς το FBI και εξηγώντας τους λόγους για του οποίους η Apple δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και FBI, εξελίχθηκε σε αρκετά επεισόδια, με το επόμενο (και πιο σημαντικό από όλα) να πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα, στις 22 Μαρτίου. Η Apple, που στο βαθμό που μπορεί έχει βοηθήσει το γραφείο ερευνών των Η.Π.Α, αρνείται πεισματικά να δημιουργήσει ένα «αντικλείδι» που, όπως υποστηρίζει, θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των πελατών της.