Κοντά στα υψηλά 3 μηνών παραμένουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κοντά στα υψηλά 3 μηνών παραμένουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

21.11.2015 02:27

Κοντά στα υψηλά 3 μηνών παραμένουν οι ευρωπαϊκές δείκτες

 

Κοντά σε υψηλά 3 μηνών παραμένουν οι ευρωπαϊκές δείκτες, καταγράφοντας μάλιστα την καλύτερη εβδομάδα τους σε διάστημα ενός μήνα, δείχνοντας ανθεκτικές στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ελάχιστοι είναι οι αναλυτές που αναμένουν μια παρατεταμένη οικονομική επίδραση ή μια αλλαγή στις κατευθύνσεις της αγοράς. Ο Wilbur Ross, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co., προειδοποίησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι επιθέσεις είναι απίθανο να προκαλέσουν διόρθωση στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά ήταν κάπως προετοιμασμένη για το γεγονός, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.

Εξάλλου, ένα οποιοδήποτε πλήγμα στην οικονομική εμπιστοσύνη, τον τουρισμό και τις συναλλαγές στην Ευρώπη, πιθανώς θα ενδυναμώσει τις προοπτικές για μια περαιτέρω νομισματική χαλάρωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα, κάτι που θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η οικονομική δραστηριότητα και οι αγορές τείνουν να είναι ανθεκτικές σε τέτοια γεγονότα, όσο φριχτά και εάν είναι. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γαλλία, όλες στο παρελθόν «είδαν» ελάχιστες επιδράσεις στις οικονομίες τους μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα.

Μάλιστα, ορισμένοι κλάδοι δείχνουν να ευνοούνται από τέτοια γεγονότα. Ένας τέτοιος κλάδος είναι η άμυνα, δεδομένου ότι αυξάνονται οι προοπτικές ανάληψης περισσότερης στρατιωτικής δράσης. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται οι κλάδοι λιανεμπορίου και πολυτελών καταναλωτικών αγαθών.

Οι αγορές άνοιξαν με απώλειες 1% τη Δευτέρα -η πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά τις επιθέσεις- ωστόσο αργότερα ανέκαμψαν, κλείνοντας ως επί το πλείστον σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Bob Pisani του «CNBC», ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αγορές αντέδρασαν ήπια στις επιθέσεις του Παρισιού ήταν το γεγονός ότι οι μετοχές ήταν ήδη «oversold», μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν απώλειες 2,7%. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη οικονομική επίδραση τρομοκρατικών επιθέσεων είναι συνήθως μικρή.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δείχνουν να εστιάζουν τις αυξημένες προοπτικές περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ. Τέλος, σύμφωνα με τον Pisani, η αύξηση της συχνότητας των τρομοκρατικών επιθέσεων έχει συμβάλει, δυστυχώς, στη μείωση του συναισθηματικού αντίκτυπου τέτοιων γεγονότων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων μετοχών ολοκλήρωσε την εβδομάδα κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας κατέγραψε κέρδη περίπου 3%.

Ο STOXX 600 κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του σε έναν μήνα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε την Παρασκευή κατά 0,31% υψηλότερα, στις 11.119,83 μονάδες, καταγράφοντας για το σύνολο της εβδομάδας κέρδη της τάξεως του 3,8% -η καλύτερη εβδομάδα του από την εβδομάδα έως τις 23 Οκτωβρίου.

Ο γαλλικός CAC 40, υποχωρώντας οριακά (-0,08%) την Παρασκευή στις 4.910,97 μονάδες, κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 2,1% -η καλύτερη εβδομάδα του επίσης από την εβδομάδα έως τις 23 Οκτωβρίου.

Τέλος, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με οριακή άνοδο (+0,07%) την Παρασκευή στις 6.334,63 μονάδες, σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 3,5%.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017