Κλείσιμο με... υποσχέσεις για το 2016 - Της Αλεξάνδρας Τόμπρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κλείσιμο με… υποσχέσεις για το 2016 – Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

31.12.2015 18:17

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε μια από τις πιο επεισοδιακές χρονιές το Χρηματιστήριο Αθηνών, με πολλά χαρτοφυλάκια να λαμβάνουν τις θέσεις τους ενόψει της έλευσης του 2016, “στοιχηματίζοντας” σε μια καλύτερη πορεία για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,34% στις 631,35 μονάδες, κινούμενος σήμερα σταθερά σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο τζίρος ανήλθε στα 66,85 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 71,3 εκατ. τεμάχια. Δύο μόλις προσυμφωνημένες πράξεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, συνολικής αξίας 611,2 χιλ. τεμαχίων, ήτοι το 0,92% του συνολικού τζίρου.

http://www.capital.gr/

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,46%, στις 183,34 μονάδες, χωρίς να καταφέρει να δοκιμάσει ουσιαστικά την αντίσταση των 184 μονάδων, ενώ δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 816,44 μονάδες και στο +2,39%. Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε το 2015 στις 58,92 μονάδες και στο +2,59%.

Η αγορά προσπάθησε, έστω και την τελευταία συνεδρίαση του έτους να ωραιοποιήσει την εικόνα της, μετά από μια χρονιά που στιγματίστηκε με πρωτόγνωρες εμπειρίες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το 2015 με απώλειες 23,58%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο -30,78% και ο Τραπεζικός στο… -93,87%, καθώς βρέθηκε από τις 966,8 μονάδες στις 58,92 μονάδες σήμερα. Στον αντίποδα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 5,62% και στη… συναλλακτική αφάνεια.

Στις ανασκοπήσεις των αναλυτών, ο Ιούλιος απουσιάζει, για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματιστηριακών ετών, ενώ πολλά και σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν την ψυχολογία, τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και φυσικά τις αποτιμήσεις στο Χ.Α. Η αγορά, όμως κατάφερε να λειτουργήσει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ρευστότητας, έχοντας ουσιαστικά τους Έλληνες επενδυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθεστώς μερικού αποκλεισμού από τις συναλλαγές.

Η κίνηση σήμερα της αγοράς, με το κλείσιμο ακριβώς στην αντίσταση των 631 μονάδων, καλλιεργεί τις προσδοκίες για τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, παρά το γεγονός ότι το δίμηνο που ακολουθεί θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της κυβέρνησης. Το “εμπόδιο” των 631 μονάδων είχε επιχειρήσει να το διασπάσει και στη συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου, η αποτυχία της οποίας όμως προκάλεσε και τη μίνι διόρθωση έως τη στήριξη των 609 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση είναι στις 680 μονάδες, πριν έρθει αντιμέτωπος με τις 700, οι οποίες και θα αποτελέσουν το επίπεδο-κλειδί για την ανοδικότητα.

Ωστόσο, το 2016, όπως έχει σημειώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, θα είναι μια χρονιά μεγάλων ευκαιριών αλλά και υψηλού ρίσκου εκτέλεσης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης  για την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με πολλαπλές ωφέλειες στην πλεονασματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, το προφίλ ρίσκου της χώρας και την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Σε δεύτερο χρόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ εντάσσοντας τα ελληνικά αξιόγραφα σταθερών αποδόσεων στο πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στον αντίποδα, το ρίσκο για άλλη μια χρονιά εντοπίζεται στην ταχύτητα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έως τώρα δεν είχαν την καλύτερη δυνατή πορεία υλοποίησης. Ο πολιτικός παράγοντας αποτελεί μια ακόμα παράμετρο προβληματισμού καθώς η αλλαγή των συσχετισμών σε ότι αφορά τις δυνάμεις που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι ένα ενδεχόμενο με αυξημένη πιθανότητα αφού ήδη τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν καταγράψει απώλειες.

Στο ταμπλό τώρα, εντυπωσιακό ήταν το φίνις στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς στις δημοπρασίες κατάφερε να καταγράψει ένα άλμα που έφτασε στο 15,71%, περιορίζοντας μάλιστα τις ετήσιες απώλειες του στο 8,99%. Ομοίως και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία “έσπασε” με ένα +7,18% το πενθήμερο πτωτικό της σερί, ενώ τα κέρδη σε Βιοχαλκο, Jumbo, ΟΛΠ, Τιτάν και ΟΤΕ ξεπέρασαν σήμερα το 5%.

Η Πειραιώς με το +4,12% σήμερα κατάφερε να “διασκεδάσει” τις εντυπώσεις από την αδυναμία της να κρατήσει την επαφή με τα επίπεδα των 0,30 ευρώ, τα οποία έχασε τελευταία φορά στις 21 Δεκεμβρίου. Πολύ καλή και η συμπεριφορά της Εθνικής, η οποία απορρόφησε τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που την έφεραν ακόμη και στο -2,06%, κλείνοντας με κέρδη 0,88%.

Μίνι ράλι, με ικανοποιητικούς (δεδομένης της εορταστικής περιόδου) τζίρους, κατέγραψαν και οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25, με μοναδικές εξαιρέσεις εκείνες της Grivalia (-1,34%), Aegean (-1,30%), Motor Oil (-0,50%), Λάμδα (-0,25%) και ΕΕΕ (-0,05%).

Ιδιαιτέρως θετική ήταν και η εικόνα των μετοχών στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την Τεχνική Ολυμπιακή να κλείνει με κέρδη 7,52%, τις Intralot, Kleeman και ΕΥΑΘ με κέρδη άνω του 5% και την Άβαξ στο +4,23%.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη, 68 έκλεισαν ανοδικά, 31 πτωτικά και 141 παρέμειναν χωρίς μεταβολή.

Καλή χρονιά…

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017