Κινδύνους στην Κίνα «βλέπουν» εταιρείες - Αισιοδοξία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κινδύνους στην Κίνα «βλέπουν» εταιρείες – Αισιοδοξία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές

22.01.2016 00:02

 

Βραχυπρόθεσμους κινδύνους «βλέπουν» στην Κίνα οι αμερικανικές επιχειρήσεις, λόγω της αύξησης του κόστους, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης των τοπικών αντιπάλων, αν και οι περισσότερες εξακολουθούν να αυξάνουν τις επενδύσεις και παραμένουν αισιόδοξες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όπως προκύπτει από μια ετήσια έρευνα που δημοσίευσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Σαγκάη, την οποία επικαλείτο το «Reuters», πάνω από το 80% των 406 εταιρειών που απάντησαν δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις κατά το τρέχον έτος, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι μέχρι τώρα.

Οι ηγέτες του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι επενδυτές έχουν τα μάτια τους κολλημένα στην Κίνα για ενδείξεις για το προς τα πού οδεύει η οικονομία της, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για το 2015, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών.

«Η επιβράδυνση της οικονομίας αποτελεί μέρος του τοπίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε μεσοπρόθεσμο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Κίνα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τεράστια δυναμική ανάπτυξης», δήλωσε ο Matt Tsien, ο επικεφαλής της General Motors Co. για την Κίνα, σε μια εκδήλωση για το άνοιγμα ενός εργοστασίου Cadillac στη Σαγκάη. Η G.M., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα βάσει των περσινών πωλήσεων, εμμένει στα σχέδιά της να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Μια άλλη έρευνα από ένα ξεχωριστό, με έδρα το Πεκίνο, επιμελητήριο των ΗΠΑ έχει αναφέρει ότι αναμένει η ανάπτυξη της Κίνας φέτος να φτάσει στο 6,25% ή λιγότερο.

Η έκθεση του Επιμελητηρίου της Σαγκάης έδειξε μια αύξηση των εσόδων των μελών του το 2015 με τον χαμηλότερο ρυθμό από την οικονομική κρίση του 2009, με το 61% των επιχειρήσεων να αναφέρουν αύξηση των εσόδων τους για το 2015, κάτω από το 75% το 2014.

«Οι περισσότεροι κλάδοι της μεταποίησης αντιμετωπίζουν συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, που είναι ακριβώς η αλήθεια», δήλωσε η Cecilia Ho, αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, η οποία είναι επίσης η πρόεδρος Ασίας για την αμερικανική εταιρεία χαρτιού International Paper Co., προσθέτοντας ότι αυτοί οι τομείς αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά θέματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Παράλληλα, πάνω από το 70% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η αστάθεια του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν, αποτελεί ένα ρίσκο «βραχυπρόθεσμα».

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017