Κεφαλαιακό bonus προκύπτει για Εθνική Ύψους 1 δισ. λόγω πώλησης της Finansbank – Αναμένεται να εγκριθεί από DGCom | Mikrometoxos.gr

Κεφαλαιακό bonus προκύπτει για Εθνική Ύψους 1 δισ. λόγω πώλησης της Finansbank – Αναμένεται να εγκριθεί από DGCom

09.12.2015 00:11

 

Eνα κρυφό κεφαλαιακό bonus 1 δισ. ευρώ έχει προκύψει για την Εθνική Τράπεζα. Τι ακριβώς είναι αυτό;
Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να πουλήσει το 100% της Finansbank και αυτό, όπως έχουμε αναφέρει, τελικώς θα το κάνει άμεσα.

 
Το 100% της Finansbank έχει αποτιμηθεί 1 φορά το book, δηλαδή 3 δισ. ευρώ. Όμως ένα στοιχείο που δεν έχει αποτιμηθεί και η Εθνική θα διαπραγματευτεί με την DGCom είναι ότι πουλώντας το 100% της Finansbank παύει να έχει έκθεση στην Τουρκία και αυτό σημαίνει ότι το 1 δισ. που είχε επωμιστεί μόνο λόγω της έκθεσης της στην Τουρκία παύει να υφίσταται.

 
Η Εθνική λοιπόν θα ζητήσει να απαλλαγεί από αυτό το βάρος του 1 δισ. και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γλιτώσει 1 δισ. ευρώ, καθώς πιθανότατα η DGCom θα δεχθεί το αίτημα της Εθνικής τράπεζας. Είναι σαν να πληρώνει τα cocos 2 δισ., περίπου 1 δισ. ευρώ. Με αυτή την εξέλιξη η Εθνική θα βρεθεί με περισσότερα τελικά κεφάλαια από ότι αρχικώς είχε σχεδιαστεί.

 
Η Εθνική τράπεζα θα πουλήσει ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, την Finansbank, μηδενικής κεφαλαιακής απόδοσης, όμως αλλά θα βρεθεί στην πρώτη θέση από πλευράς επάρκειας κεφαλαίων και φερεγγυότητας στην Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα κάλυψε επιτυχώς το βασικό σενάριο στα stress tests και έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της.

 
Από την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα συγκέντρωσε 300 εκατ. οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα μειωθούν στα 2,7 δισ., τα οποία θα καλυφθούν με cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές και κοινές μετοχές άμεσα.

 
Η Εθνική Τράπεζα ταυτόχρονα θα μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές με haircut 70%, δηλαδή το 1,35 δισ. του νόμου Αλογοσκούφη και τα 200 εκατ. των προνομιούχων στις ΗΠΑ, ήτοι 1,55 δισ. ευρώ, θα μετατραπούν σε μετοχές αξίας κεφαλαίου 465 εκατ. (70% haircut στο 1,55 δισεκ. απομένουν 465 εκατ. ευρώ).

 
Οι προνομιούχες μετοχές δεν μειώνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες αλλά ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα καθαρά κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική λοιπόν θα έχει περίπου 2 δισ. cocos μετατρέψιμα ομόλογα που θα καλύψει το ΤΧΣ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017