ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΑΦΟΣ Η «ΝΕΑ» ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ – Η προσφυγική κρίση φτιάχνει tea party και στη Γερμανία | Mikrometoxos.gr

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΑΦΟΣ Η «ΝΕΑ» ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ – Η προσφυγική κρίση φτιάχνει tea party και στη Γερμανία

27.12.2015 08:48
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΑΦΟΣ Η «ΝΕΑ» ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
Η προσφυγική κρίση φτιάχνει tea party και στη Γερμανία

Στη Γαλλία ανήκουν στο Εθνικό Μέτωπο, στις ΗΠΑ αυτοαποκαλούνται Tea Party. Στη Γερμανία προς το παρόν χαρακτηρίζονται «ανησυχούντες πολίτες», οι οποίοι στην πραγματικότητα συστήνουν ένα ευρύτατο, πανεθνικό κίνημα στις παρυφές της ακροδεξιάς και βρίσκουν… παρηγοριά και πολιτική στέγη στις ξενοφοβικές παρόλες του AfD.

«Οχι εμφύλιος στη Γερμανία» γράφει ένα από τα πλακάτ σε συγκέντρωση του AFD, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων θα αλλοιώσει τη χώρα.

«Οχι εμφύλιος στη Γερμανία» γράφει ένα από τα πλακάτ σε συγκέντρωση του AFD, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων θα αλλοιώσει τη χώρα.

Η νέα ακροδεξιά της Γερμανίας δεν κυκλοφορεί πλέον με ξυρισμένα κεφάλια και ναζιστικά συνθήματα. Εχει διδαχθεί από τη Μαρίν Λεπέν ότι το κλειδί είναι η «απενοχοποίηση» της ακροδεξιάς, ενώ κερδίζει έδαφος μιμούμενη το Tea Party και την απόλυτη απαξίωση του πολιτικού, οικονομικού και δημοσιογραφικού «κατεστημένου» που αυτό πρεσβεύει.

Οι υποστηρικτές του δεξιού άκρου των Ρεπουμπλικάνων συνδέονται από την κοινή τους απέχθεια εναντίον των «ελίτ». Ανάλογο είναι το δόλωμα και για τους Γερμανούς «ανησυχούντες πολίτες», με βασικό καταλύτη την προσφυγική κρίση. Οι ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που υποδέχτηκε η Γερμανία μέσα στο 2015 κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια πολλούς φόβους της γερμανικής κοινωνίας και να δέσουν μεταξύ τους απολύτως ετερόκλητα κομμάτια της: αριστερούς, εθνικιστές, πολέμιους της παγκοσμιοποίησης, συνωμοσιολόγους, πιστούς χριστιανούς, συντηρητικούς διανοούμενους, ειρηνιστές.

Ολο αυτό το κράμα, που δεν προέρχεται από το περιθώριο της κοινωνίας αλλά από τη μεσαία τάξη, έχει την τάση να ριζοσπαστικοποιείται και να τείνει προς την άκρα Δεξιά, αψηφώντας τους θεσμούς και την κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ανησυχητικά ευρήματα

Oι σέλφι της Ανγκελα Μέρκελ με τους πρόσφυγες δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από ένα μεγάλο κομμάτι της γερμα- νικής κοινωνίας.

Oι σέλφι της Ανγκελα Μέρκελ με τους πρόσφυγες δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από ένα μεγάλο κομμάτι της γερμα- νικής κοινωνίας.

Η ανασφάλεια που βιώνει τα τελευταία χρόνια η γερμανική κοινωνία και η οποία επιδεινώθηκε με την προσφυγική κρίση αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel. Το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της Γερμανίας, ενώ το 54% συνδέει την άφιξη προσφύγων και τη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο της Συρίας με την αύξηση του κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα τους. Ακόμη, το 51% βλέπει άνοδο της εγκληματικότητας και το 43% φοβάται ότι θα αυξηθεί η ανεργία.

Οι ανασφαλείς πολίτες γίνονται ευκολότερο θύμα των λαϊκιστών, των εθνικιστών και των ακροδεξιών, που μεταχειρίζονται άριστα την επικοινωνία και έχουν εντοπίσει τα κατάλληλα άτομα για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο από τα μεσαία στρώματα.

H πρόεδρος του AFD, Φράουκε Πέτρι, δηλώνει πως «η προσφυγική κρίση ήταν δώρο για μας».

H πρόεδρος του AFD, Φράουκε Πέτρι, δηλώνει πως «η προσφυγική κρίση ήταν δώρο για μας».

Ενας από τους… σημαιοφόρους του κινήματος είναι ο Αρμίν Πάουλ Χάμπελ, στέλεχος του AfD, επί χρόνια δημοσιογράφος στα «συστημικά» ΜΜΕ, τα οποία μισούν οι «ανησυχούντες πολίτες».

Είναι ένα πολύ γνώριμο πρόσωπο που έμπαινε κάθε βράδυ σε όλα τα σπίτια μέσω της τηλεοπτικής οθόνης, είναι μορφωμένος και με δυτική κουλτούρα. Δύσκολα μπορεί, λοιπόν, να του κολλήσει κανείς την ταμπέλα του ακροδεξιού υποκινητή. Το σύνθημά του, που τον καθιστά αγαπητό στη βάση του AfD, είναι ότι ήταν γρανάζι του συστήματος και κατάφερε να αποδράσει. Τώρα μιλάει εναντίον των ΜΜΕ, της ενημέρωσης, και υποβαθμίζει τη βία που ασκούν οι ακροδεξιοί σε βάρος των προσφύγων.

Η προσφυγική κρίση φτιάχνει tea party και στη Γερμανία

Από την Αριστερά
Ο Γίργκεν Ελζας, εκδότης του περιοδικού Compact, ανήκε κάποτε στην Αριστερά και μάλιστα ήταν οργανωμένος, γράφοντας και σε έντυπα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Πλέον χρησιμοποιεί τις λέξεις «ανυπακοή», αντίσταση και «κυριαρχία» με άλλη στόχευση, αλλά για μερίδα του απογοητευμένου κοινού της Αριστεράς ηχούν οικείες και τους προσελκύουν στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος. Οι άνθρωποι σαν τον Χάμπελ και τον Ελζας γυρίζουν τη Γερμανία, μιλούν σε αγορές, πλατείες, μικρές ή μεγάλες συγκεντρώσεις, και κυρίως χρησιμοποιούν πάρα πολύ το Διαδίκτυο. Το έδαφος είναι γόνιμο για παραπληροφόρηση, καθώς ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα Γερμανών πιστεύει πως τα ΜΜΕ διαδίδουν ψεύδη, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι τόσο σοβαρή, ότι το ευρώ έχει τελειώσει, ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής και ότι οι Αμερικανοί έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τη Γερμανία.

Επανάκαμψη
«Φυσικά και οφείλουμε την επανάκαμψή μας κυρίως στην προσφυγική κρίση» παραδέχεται ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος προέρχεται από το CDU και ήταν εκδότης εφημερίδας. «Αυτή η κρίση ήταν δώρο για μας» ομολογεί.

Παρότι η πρόεδρος Φράουκε Πέτρι αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Μέτωπο, η πλατφόρμα που παρουσιάζει το AfD είναι σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν του Εθνικού Μετώπου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, τη χορήγηση ασύλου και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Το AfD και το νέο ακροδεξιό κίνημα χρησιμοποιούν τις τοπικές οργανώσεις πολιτών ως όχημα για την ανάδειξή τους και για την προώθηση των σχέσεών τους, όπως είχε γίνει τη δεκαετία του 1970 για παράδειγμα, με τα συνδικάτα και τους Γερμανούς Σοσιαλιστές.

«Οι Αρχές παρακολουθούν αυτήν τη στιγμή με πολύ μεγάλη προσοχή εάν διαμορφώνονται δικτυωμένες δομές ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές, ποια χαρακτηριστικά έχουν οι ενέργειές τους και οι δράστες» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος χαρακτηρίζει «ντροπή για τη Γερμανία» τη ραγδαία αύξηση της ακροδεξιάς βίας εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

Ισως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ούτε το ένα τρίτο από τους υπόπτους ή τους δράστες τέτοιων ενεργειών δεν είναι γνωστοί στις Αρχές. Είναι νέα πρόσωπα, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καμιά ανάμειξη στην πολιτική, ούτε σε συμμορίες ή περιθωριακές οργανώσεις, και πλέον πείθονται να δράσουν βίαια για να «υπερασπιστούν» τον εαυτό τους απέναντι σε αόρατους εχθρούς.

Βίαιες ενέργειες
Ακόμη, ενεργοποιούνται παλιοί νεοναζί, οι οποίοι ένιωθαν απομονωμένοι και τώρα βρίσκουν τη στήριξη του νέου ακραίου κινήματος για να προχωρήσουν σε βίαιες ενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο δράστης της επίθεσης εναντίον της υποψήφιας δημάρχου Κολονίας, ο οποίος ανήκε επί χρόνια στη νεοναζιστική σκηνή χωρίς να έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε «φασαρία».

«Επρεπε να το κάνω, οι ξένοι θα μας πάρουν όλες τις δουλειές» είπε για να δικαιολογήσει την πράξη του. Για τους ακροδεξιούς κύκλους, η βίαιη επίθεση εναντίον της δημάρχου ήταν μια «πράξη αυτοάμυνας».

Κοινωνιολόγοι προειδοποιούν ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας έχει αποκοπεί από αυτό που αποκαλείται «δημοκρατική συναίνεση» ή «δημοκρατικό τόξο».

Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τις εκλογικές διαδικασίες, αγνοούν τα κόμματα και δεν διαβάζουν πια εφημερίδες. Εκείνοι δε που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές το AfD έμειναν χωρίς εκπροσώπηση, καθώς το κόμμα της επιλογής τους -ως ψήφος διαμαρτυρίας- δεν κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο, αφού δεν πέρασε το όριο του 5%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε εκατομμύρια πολίτες χωρίς φωνή, που βρήκαν εκπροσώπηση στα άκρα, ενώθηκαν με τους υπόλοιπους δυσαρεστημένους από το «σύστημα» και επέστρεψαν στην… αγκάλη του AfD.

Ποσοστό 10% στα γκάλοπ

Το γερμανικό Tea Party, δηλαδή το ξενοφοβικό AfD, φαίνεται ότι μπορεί να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστό 10%, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι κόντεψε να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη με την αλλαγή ηγεσίας.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017