Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις - Δεν πρόκειται να γίνουν - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις – Δεν πρόκειται να γίνουν

15.05.2016 12:23

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να τις ζητάει. Όπως δήλωσε: «Το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις» διευκρινίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τις αποδεχτεί. «Δείξαμε ότι σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μείωση μισθών.

Αναφερόμενος στον «κόφτη» στις συντάξεις είπε ότι ότι αυτός θα ανακοινώνεται κάθε 30 Απριλίου και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τη φορολαίλαπα που έρχεται για μισθωτούς, εργοδότες και αγρότες και τις περικοπές σε ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ, τη μερική διακοπή του ΕΚΑΣ, το «ψαλίδι» στις υψηλές κύριες συντάξεις, τον «κόφτη» στις συντάξεις χηρείας.

«Η ανάπτυξη θα έρθει με εμάς και θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους» εκτίμησε ο κ. Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό «στρατιώτη» σε εκείνο που θεωρεί ότι έχει ανάγκη ο τόπος. «Η νέα μεταρρύθμιση έχει κοινωνικό πρόσημο» είπε σε μια προσπάθεια να μιλήσει για την «αποτελεσματικότητά» του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα και λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του «νόμου Κατρούγκαλου» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που αλλάζει άρδην το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε «περήφανος» για τη νέα διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού, καθώς όπως είπε νιώθει ότι έκανε το χρέος του και κέρδισε το στοίχημα για ένα δίκαιο σύστημα για όλους, που παράλληλα προστατεύει τους πιο αδύναμους.

«Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο; Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα προγράμματα λιτότητας ήταν λάθος» συμπλήρωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ κληθείς να σχολιάσει το «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που επεβλήθη τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός υποστήριξε ότι «πιστεύαμε ότι το “όχι” θα ακουστεί δυνατά στην Ευρώπη. Δεν ακούστηκε».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο υπουργός σχολίασε ότι αυτή θα είναι κλιμακωτή και ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα από το 2018 και έπειτα. «Το 2018 θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ» είπε ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζοντας ότι τότε θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις, ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Εμείς θελήσαμε το ρόλο που επιτελεί το ΕΚΑΣ, να τον παίξει στο μέλλον η εθνική σύνταξη. Το ΕΚΑΣ δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια των ηλικιωμένων, γιατί από ένα τυχαίο γεγονός που εξαρτάται από τα εισοδήματα, κάποιος ο οποίος είχε λιγότερες εισφορές από κάποιον άλλον, μπορούσε να κατέληγε να λάμβανε μεγαλύτερη σύνταξη, ενώ τώρα με το νέο σύστημα η εθνική σύνταξη θα είναι η βάση για όσο θα πάρει ο οποιοσδήποτε στο μέλλον» υπογράμμισε.

«Δεν θα κάνουμε οριζόντιες μειώσεις, αλλά η εξοικονόμηση θα βγει από τη δομή, την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Ξεχωρίσαμε τις προνοιακές παροχές από τις συνταξιοδοτικές» διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο πώς θα μοιραστεί πιο δίκαια μία μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα. «Εξασφαλίσαμε ότι, όποιοι έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, που σήμερα είναι, δυστυχώς, η μεγάλη πλειονότητα, αυτοί θα πάρουν με το δικό μας νόμο καλύτερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017