Κατακρημνίζεται το πετρέλαιο: Σε χαμηλό 12 ετών το WTI

Σε νέα χαμηλά βούλιαξαν οι τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών την Πέμπτη, καθώς η αυξανόμενη μεταβλητότητα που επικρατεί στο κινεζικό χρηματιστήριο σε συνδυασμό με την αδυναμία του κινεζικού γουάν, πυροδοτεί τις ανησυχίες ότι η προσφορά του αργού θα συνεχίσει να υπερέχει κατά πολύ της ζήτησης και μέσα στο 2016.

Στα ταμπλό, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το αργό (West Texas Intermediate) παραδόσεως Φεβρουαρίου καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξης του 5,03% και διαπραγματεύτηκε στα 33,18 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 0,79 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Globex. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Την ίδια στιγμή, στο ICE του Λονδίνου το αργό τύπου Brent υποχωρεί 5,55% και έπεσε κατά 0,83 δολάρια στα 33,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ υπενθυμίζεται πως εχθές βούλιαξε σε χαμηλά 11 ετών.

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνέχισε να αποδυναμώνει την αξία του γουάν σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, μέχρι τα 6,5646 γουάν, στην μεγαλύτερη κίνηση μετά από τις 13 Αυγούστου, ύστερα από την υποτίμηση του γουάν.

Παράλληλα, οι συναλλαγές στο κινεζικό χρηματιστήριο διεκόπησαν για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, μετά τη βουτιά άνω του 7%. Η κατακόρυφη πτώση ενεργοποίησε – για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα- τον αυτόματο μηχανισμό διακοπής της συνεδρίασης.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αρχικά όταν ο δείκτης CSI300 υποχώρησε κατά 5% στα πρώτα 13 λεπτά της συνεδρίασης. Όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε εκ νέου οι μετοχές συνέχισαν την ελεύθερη πτώσης τους πυροδοτώντας την τελική διακοπή της συνεδρίασης.

Στο σημείο της διακοπής η πτώση του δείκτη CSI300 ήταν 7,2%, του δείκτη SSE 7,3% και του δείκτη Shenzhen 8,3%.

Αναλυτές πλέον περιμένουν περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να σταματήσει αυτή η ελεύθερη πτώση.

Η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. 

Μέσα στο 2015 η ζήτηση από την Κίνα περιορίστηκε σημαντικά καθώς η Κυβέρνηση και τα τοπικά διυλιστήρια εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές του αργού, οι οποίες από το καλοκαίρι του 2014 έχουν χάσει περί το 50% της αξίας τους. Πολλοί είναι ωστόσο οι αναλυτές που εκτιμούν πως η ανοδική τάση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης της Κίνας θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο,  καθώς η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα παραπαίει.

* ,