Κατά την διάρκεια της επόμενης κρίσης ολόκληρες χώρες θα χρεοκοπήσουν

Για επτά χρόνια ο κόσμος λειτουργούσε υπό την πλήρη ψευδαίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες κατά κάποιο τρόπο διόρθωσαν την κρίση του 2008.


Όλα τα επιχειρήματα που το ισχυρίζονταν αυτό αψηφούσαν την κοινή λογική, σχολιάζει στην τελευταία της έκθεση η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.
Και οι αναλυτές συνεχίζουν τονίζοντας ότι ακόμη και ένα παιδί της 5ης δημοτικού θα έλεγε ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του χρέους μέσω της έκδοσης περισσότερου χρέος.


Ομοίως, οποιοσδήποτε με έναν λειτουργικό εγκέφαλο θα σας έλεγε ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών χωρίς εμπειρία του πραγματικού κόσμου, κανένας από τους οποίους δεν έχει αρχίσει ποτέ μια επιχείρηση ή δεν έχει δημιουργήσει μια θέση εργασίας, δεν μπορεί να «σώσει» την οικονομία.


Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο μέρος των χρημάτων που διακυβεύονται όταν πιστεύει κανείς αυτά τα ψέματα. Οπότε, τα μέσα ενημέρωσης και οι τράπεζες και οι πολιτικοί ήταν ευτυχείς για την προώθησή τους.


Πράγματι, θα μπορούσε κανείς πολύ εύκολα να υποστηρίξει ότι σχεδόν όλος ο πλούτος και η δύναμη που κατέχεται από εκείνους που βρίσκονται στο υψηλότερο κομμάτι της οικονομίας πηγάζει από αυτή την φαντασία.


Οπότε αποτελεί μικρή μόνο έκπληξη το γεγονός ότι κανείς δεν παραδέχεται τα γεγονότα: ότι η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν ιδέα πώς να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν σχεδόν κανένα κίνητρο να το πράξουν.

Οπότε, ορίστε τα γεγονότα:

1) Το πραγματικό πρόβλημα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η φούσκα των ομολόγων. Το 2008, όταν χτύπησε η κρίση ήταν 80 τρισ. δολ. Από τότε έχουν αυξηθεί σε πάνω από 100 τρισ. δολ.
2) Η αγορά των παραγώγων που χρησιμοποιεί αυτή τη φούσκα των ομολόγων ως εγγύηση είναι πάνω από 555 τρισ. δολ. σε μέγεθος.
3) Πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κυρίαρχες κυβερνήσεις, και ακόμη και οι δήμοι έχουν χρησιμοποιήσει παράγωγα για πλαστά κέρδη και απόκρυψη χρεών.
Κανείς δεν ξέρει σε ποιο βαθμό αυτό έχει συμβεί, αλλά με δεδομένο ότι το 20% των εταιρικών οικονομικών διευθυντών έχουν παραδεχθεί τα πλαστά κέρδη κατά το παρελθόν, είναι πιθανό να αφορά ένα σημαντικό ποσό.
4) Οι εταιρείες σήμερα είναι πιο μοχλευμένες από ό,τι ήταν το 2007. Το 2007 τα εταιρικά ομόλογα ήταν 3,5 τρισ. δολ. , ενώ σήμερα είναι 7 τρισ. δολ., ποσό ίσο με σχεδόν το 50% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
5) Οι κεντρικές τράπεζες έχουν τώρα όλες μόχλευση σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα από τη Lehman Brothers όταν κατέρρευσε. Η Fed έχει μόχλευση στο 78 προς 1. Η ΕΚΤ έχει μόχλευση πάνω από το 26 προς 1. Η Lehman Brothers είχε μόχλευση 30 προς 1.
6) Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ιδέα για το πώς να διαφύγουν από τις στρατηγικές τους. Στα πρακτικά της Fed από το 2009 φαίνεται ότι η Janet Yellen ανησυχούσε για το πώς θα διέφευγε η τράπεζα όταν ο ισολογισμός της θα ήταν στο 1,3 τρισ. δολ.
Σήμερα είναι πάνω από τα 4,5 τρισ. δολ. Σήμερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες τιμωρούν ενεργά τους καταθέτες και τους κατόχους ομολόγων, με τα αρνητικά επιτόκια.

phoenix1
Παγκοσμίως, πάνω από 10 τρισ. δολ. χρέους έχουν σήμερα αρνητικές αποδόσεις σε ονομαστικούς όρους. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για να κατέχουν αυτά τα ομόλογα. Τα ομόλογα δεν είναι μοναδικά σε αυτή την ιστορία.
Η Ελβετία, η Δανία και άλλες χώρες έχουν πλέον χρεώσεις για τις καταθέσεις στις τράπεζες τους.
Στη Γαλλία και την Ιταλία δεν επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά πάνω από τα 1.000 ευρώ. Οπότε, αν βαρεθείτε με τις τράπεζες και θέλετε να αποσύρετε τα χρήματά σας, δεν μπορείτε. Οδεύουμε προς μια κρίση που θα είναι εκθετικά χειρότερη από ό,τι το 2008.
Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν κυριολεκτικά ποντάρει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα στο ότι οι θεωρίες τους θα λειτουργήσουν. Δεν έχουν λειτουργήσει. Το μόνο που έχουν κάνει είναι να στήσουν το σκηνικό για μια ακόμη χειρότερη κρίση, στην οποία ολόκληρες χώρες θα πτωχεύσουν.

* ,