Καμμία ουσιαστική απόφαση στο Eurogroup- Κυβερνητικοί κύκλοι: Ετοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της χρηματοδότησης - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Καμμία ουσιαστική απόφαση στο Eurogroup- Κυβερνητικοί κύκλοι: Ετοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της χρηματοδότησης

09.11.2015 22:17

Καμία ουσιαστική απόφαση στο Eurogroup

Έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της χρηματοδότησης τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι

Χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση συνεδρίασε χθες το Eurogroup. Κατά τη συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επιβεβαιώθηκε ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στις επόμενες ημέρες, τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν όσοι ισχυρίζονταν τις προηγούμενες ημέρες, ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς εάν υπάρχει ελπίδα για θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση ή εάν χρειάζεται επιπλέον χρόνος, ιδίως για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει πρόοδος σε όλα τα θέματα, υπάρχουν και κάποια θέματα που πρέπει να κλείσουν, αλλά αυτό είναι εφικτό, κατά τη γνώμη μου». «Το μεγάλο “αγκάθι” παραμένει η απόσταση που μας χωρίζει στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέσω της δικαστικής οδού, δηλαδή αυτού που είναι γνωστό ως “νόμος Κατσέλη”, στο οποίο δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν η λύση θα δοθεί με πολιτική διαπραγμάτευση, ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες, στο επίπεδό μας, με τους θεσμούς, έκλεισε τον “κύκλο” της. Μπορεί να ξανανοίξει από αύριο. Άρα, είναι μία πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί, εκ των πραγμάτων».

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι είναι κοντά σε συμβιβασμό για τις 100 δόσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει βρεθεί ή θα βρεθεί συμβιβαστική λύση. Η θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει εύλογη καθυστέρηση των 28 ημερών κ.λπ. Έχει προχωρήσει η συζήτηση που θα είναι κάπου στη μέση και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα που, αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει λογική, συμβιβαστική λύση. Είμαστε οριακά πολύ κοντά στη λύση».

Καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017