Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα στις 3:35 τα ξημερώματα

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, όπως έχει μετονομαστεί), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκεται ο στόχος των τρομοκρατών, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία», σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία. Επίσης δημιουργήθηκε κρατήρας ενός μέτρου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες, καθώς υπήρξαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στις εφημερίδες “ΒΗΜΑ” και “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”.

Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε στις 02:35 και δήλωσε ότι σε 40 λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος 5. «Σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε, δεν είναι φάρσα», είπε.

Αμέσως, αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή. ΄Ανδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, είδαν στην είσοδο του ΣΕΒ έναν σάκο που, όπως διαπιστώθηκε, ήταν η βόμβα.

Αυτήν την ώρα παραμένει κλειστή η οδός Ξενοφώντος, ενώ τα συνεργεία του ΤΕΕΜ διεξάγουν έρευνες για την περισυλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.

Τα γραφεία του ΣΕΒ είχαν γίνει στόχος και το 2010 από την οργάνωση «Μηδενική Ανοχή», την οργάνωση που προχώρησε σε 19 επιθέσεις μέσα σε 4,5 χρόνια.

«Ακουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αρχικά νόμιζα ότι έγινε σεισμός»

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

«Ακουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αρχικά νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα ότι είχε γίνει έκρηξη». Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φύλακας ιδιωτικής εταιρείας, ο οποίος φυλάσει κτίριο επί της οδού Οθωνος. Σημειώνεται ότι η οδός Οθωνος είναι παράλληλη της οδού Ξενοφώντος, όπου σημειώθηκε στις 3.35 τα ξημερώματα η ισχυρή έκρηξη βόμβας. «Αμέσως ειδοποίησα τους αρμόδιους της εταιρείας μου, καθώς και την αστυνομία» πρόσθεσε ο σεκιούριτι.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνα και είναι πολύ κοντά στη Βουλή, ελάχιστα κτίρια φυλάσσονται τις βραδυνές ώρες. Σημειώνεται ότι χθες το βράδι δεν φυλασσόταν η πρεσβεία της Κύπρου και το κτίριο του ΣΕΒ.

Την επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία αναμένει η διοίκηση του ΣΕΒ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

Την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία αναμένει η διοίκηση του ΣΕΒ, σχετικά με την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου, επί της οδού Ξενοφώντος. Τα γραφεία παραμένουν κλειστά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από την ΕΛΑΣ, κάτι που αναμένεται αργά το μεσημέρι, οπότε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα για την έκταση των ζημιών μέσα στο κτίριο.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

Ωστόσο, ζημιές καταγράφονται στα γειτονικά κτίρια, από το ωστικό κύμα της έκρηξης ενώ σημαντικές φθορές υπέστη και το ξενοδοχείο “Αμαλία” που βρίσκεται δίπλα.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα

Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ παρά το γεγονός ότι εκτός από τον ΣΕΒ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Επίσημη αντίδραση από τον ΣΕΒ αναμένεται αργότερα.