Ισημερινός: Διεθνής βοήθεια μετά τον σεισμό

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 ρίχτερ που σημειώθηκε στον Ισημερινό, χώρες από όλο τον κόσμο προσφέρουν τη βοήθεια τους στην πληγείσα χώρα.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν χθες ότι θα στείλουν μια ομάδα ειδικών σε καταστροφές, ενώ περίπου 400 ειδικοί στις διασώσεις έχουν έρθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 83 ειδικούς από την Ελβετία και την Ισπανία. Η Κούβα έστειλε μια ομάδα γιατρών.

“Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει αποδεχθεί την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για βοήθεια στις προσπάθειες ανακούφισης της καταστροφής”, είπε αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες (USAID). Οι ειδικοί θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ισημερινού να εκτιμήσει τις ζημιές και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και να δώσει αναλυτικές πληροφορίες από τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε. Η υπηρεσία θα συνεργαστεί επίσης και με την ανάλογη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNDAC), είπε, η οποία βοηθάει τη χώρα να συντονίσει τα διεθνή σωστικά συνεργεία. Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 13.500 προσωπικό ασφαλείας για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές.

Από το Πορτοβιέχο, απ’ όπου ανακοίνωσε τον απολογισμό των ζημιών την Κυριακή, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 413, ενώ των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 2.600. Μεταξύ των νεκρών ξένης υπηκοότητας είναι η Τζένιφερ Μον, 38, από τον Καναδά, με τον γιό της Άρθουρ, 12, που σκοτώθηκαν όταν έπεσε η στέγη της παραθαλάσσιας κατοικίας τους, ένας Αμερικανός πολίτης, και μια καλόγρια-ιεραπόστολος από την Ιρλανδία, 33 χρονών, Κλερ Τερέζα Κρόκετ. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει “δισεκατομμύρια δολάρια”. Η κυβέρνηση είπε ότι περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια (530,4 εκατ. ευρώ) σε πιστώσεις από πολλαπλούς δανειστές ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Eurasia, ο πρόεδρος Κορέα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη να καταφύγει σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μια επιλογή στην οποία έχει αντισταθεί προς το παρόν.

Οι επιζώντες, εκτός από τον φόβο για μετασεισμικές δονήσεις, αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο λεηλασιών, καθώς στο Πορτοβιέχο υπήρξαν κλοπές ρούχων και παπουτσιών από κατεστραμμένα κτίρια, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ελέγξει τις μάζες. Ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν κάποτε για υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης λεηλατήθηκε για τα αλουμινένια πλαίσια παραθύρων του και για καλώδια από άτομα που ήλπιζαν να τα πουλήσουν. Σε άλλη περιοχή, ένοπλοι άντρες λήστεψαν δύο φορτηγά με νερό, ρούχα και άλλα είδη ανάγκης τα οποία προορίζονταν για την παραθαλάσσια περιοχή Πεδερνάλες, την οποία κατέστρεψε ο σεισμός.