Ινδικές επενδύσεις μαμούθ στο Ιράν

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο ινδός υπουργός Πετρελαίου, Dharmendra Pradhan, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τεχεράνη, ότι η Ινδία μπορεί να επενδύσει μέχρι και 20 δισ. δολάρια στην βιομηχανία ενέργειας του Ιράν, καθώς και σε λιμάνια και να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα του Περσικού Κόλπου, εάν λάβει ευνοϊκούς όρους.

Οι ινδικές επιχειρήσεις αξιολογούν τις ευκαιρίες για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, την δημιουργία πετροχημικών εργοστασίων και εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του νέου βιομηχανικού κέντρου της Chabahar, συμπλήρωσε ο Pradhan.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου του Ιράν, Farzad-B, με στόχο να αποφασίσουν εάν θα χορηγηθεί ένα συμβόλαιο σε μια ινδική εταιρεία μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπόγραψαν οι υπουργοί και αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Pradhan στο twitter.

“Εισάγαμε υψηλές ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν τις δύσκολες ημέρες, επομένως θα συνεχίσουμε να εισάγουμε σε αυτόν τον βαθμό”, τόνισε ο Pradhan. “Αυτή είναι μια συζήτηση επιχειρηματικού επιπέδου αναφορικά με τις εταιρείες μου- αν δεχθούν καλούς όρους ίσως αυξήσουν τις εισαγωγές”.

Η Ινδία αγοράζει περί τα 350.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως, τόνισε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeg, μετά από την συνάντηση με τον Pradhan, σύμφωνα με την ειδησεογραφική υπηρεσία του υπουργείου, Shana.