Ιερώνυμος: Δεν είμαι σύμβουλος του... Τσίπρα - Κουβεντιάζουμε καλά έχουμε πνευματική επαφή! - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ιερώνυμος: Δεν είμαι σύμβουλος του… Τσίπρα – Κουβεντιάζουμε καλά έχουμε πνευματική επαφή!

13.12.2015 13:16

Ο Αρχιεπίσκοπος εκλήθη να σχολιάσει και τις απόψεις του συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα για το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια. Ρατσισμός είναι και να απαγορεύεις στην Εκκλησία να λέει την άποψή της, απάντησε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: Η Εκκλησία λέει για τον γάμο: «Αυτή είναι η πίστη μας». Ο καθένας μπορεί να διαθέσει τη ζωή του όπως θέλει, άλλα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει και τις συνήθειες όλων των ανθρώπων.

Tόνισε ότι το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή και να γίνει νόμος. «Ενα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;»,  δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στο Mega.

Στο θέμα της καύσης των νεκρών από την άλλη, και τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα, εξήγησε πως είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση, ωστόσο αυτό αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων, συμπλήρωσε.

Δεν είμαι σύμβουλος του Τσίπρα

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την καλή σχέση του με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι δεν είναι σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ενώ συμπλήρωσε ότι μπορούν να κουβεντιάζουν καλά.

«Είμαι ανοιχτός με όλους τους ανθρώπους» τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η πνευματική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα μετράει χρόνια.

«Η Αριστερά έχει δύο πυλώνες: Επανάσταση και προλεταριάτο. Σήμερα πού να τα βρούμε αυτά; Ρομαντισμοί ήταν και πέρασαν. Αυτά τελείωσαν πια. Κοινός στόχος της εκκλησίας και της Πολιτείας είναι να στηρίξουμε τον άνθρωπο. Και οι στόχοι μας συμπίπτουν. Δεν έχει νόημα να μαλώνουμε. Χρειάζεται μια μεγάλη συνεργασία και αυτό το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας» είπε ο Μακαριότατος.

Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος, θέλοντας να τονίσει ότι τα περί κόντρας Εκκλησίας-Κράτους δεν νόημα να «τροφοδοντούνται» στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας,  αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό σχετικά με ένα σκίτσο που δώρισαν στον Αρχιεπίσκοπο για τον διαχωρισμό των δύο πλευρών.
Ο Μακαριότατος ζήτησε τη γνώμη του κ. Τσίπρα για το σκίτσο και έλαβε την εξής απάντηση: «Μακαριότατε μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει Κράτος».

«Εμείς βομβαρδίσαμε τους πρόσφυγες»

Η προσφυγική κρίση θα είναι το πρόβλημα του αιώνα, εκτίμησε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος μιλώντας για τα αίτια αυτής, τόνισε:

«Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;».

Για το τέμενος

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Αν και χαρακτήρισε δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο θέμα και πρόσθεσε:

«Κάτω από το σημερινό καθεστώς θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός», τόνισε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017