Ιδιωτικοποιήσεις: Η Κίνα, δείχνει το δρόμο…

Passengers board the first Taiwanese charter flight to land in China at Shanghai's Pudong airport Sunday, Jan. 26, 2003. The China Airlines Boeing 747-400, which arrived empty, returned to Taiwan with 243 Taiwanese passengers who were heading home for the Chinese New Year holiday. The historic flight was the first since Taiwan banned direct air and sea links to the mainland after the two sides separated in 1949 amid civil war. (AP Photo/Greg Baker)
Σε άρθρο της Κυριακάτικης έκδοσης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας κάνει το μεγάλο βήμα και ξεκινάει μερικές ιδιωτικοποιήσεις, από τις χιλιάδες κρατικές επιχειρήσεις, σε σημαντικούς κλάδους, με κυριότερους αυτούς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Ειδικότερα, η Κίνα, έχοντας πάνω από 150.000 κρατικές επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντικά μεγέθη, οι οποίες έχουν ενεργητικό -κρατηθείτε- 17 τρισ. δολαρίων, που απασχολούν πάνω από 35 εκατομμύρια εργαζόμενους, θέλει να προσελκύσει ξένα συμμετοχικά επενδυτικά κεφάλαια, για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Ο στόχος, βεβαίως, δεν είναι το… ξεπούλημά τους, αλλά η εκχώρηση ποσοστών των επιχειρήσεων αυτών, προκειμένου και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν το μάνατζμέντ τους, με άνοιγμα βεβαίως σε ξένες αγορές.
Μία παρόμοια στρατηγική φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, για την πολιτική των από εδώ και εμπρός ιδιωτικοποιήσεων, εξαιρουμένων βεβαίως όσων είχαν ήδη δρομολογηθεί  από προηγούμενες κυβερνήσεις και η όποια ακύρωσή τους θα συνιστούσε και πρόβλημα με μεγάλες ρήτρες αποζημιώσεων και αρνητική φήμη στις διεθνείς αγορές.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Κίνα, δείχνει το δρόμο...
Σημειωτέον, πάντως, ότι είναι η πρώτη φορά που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αρχίζει να πωλεί ποσοστά κρατικών επιχειρήσεων και να υιοθετεί καθαρά πρακτικές αγοράς, ειδικά για τους τομείς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και μάλιστα ως Νο 1 στόχο ιδιωτικοποιήσεων.

http://www.sportandbusiness.gr/business/item/52773-idiotikopoiiseis-i-kina-deixnei-to-dromo

 

* ,