Θα χρειαστεί αυξημένη πειθαρχία στην διαχείριση της αισιοδοξίας…

Του Μάνου Χατζηδάκη

Η αξιολόγηση φαίνεται ότι θα κλείσει μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Ίσως όχι με τον τρόπο που αρχικά είχε εκτιμηθεί καθώς υπάρχει απόσταση σε ότι αφορά το επιθυμητό αποτέλεσμα από την τεχνική ομάδα του ΔΝΤ αλλά πάντως το κλείσιμο μέρους της λίστας από τα προαπαιτούμενα θα δώσει μια ανάσα στην Αγορά.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει να πάρει το πράσινο φως στο προσεχές Eurogroup μπαίνοντας και τυπικά σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης  γεγονός που ενδέχεται να μεταβάλλει την στάση της ΕΚΤ ως προς την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως καλύμματα χρηματοδότησης καθώς και ως προς την επιλεξιμότητα τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για το μέρος της ρευστότητας που αφορά την δόση των 5,7 δις ευρώ η διαπραγμάτευση θα κλείσει σε δεύτερο χρόνο, όχι ιδιαίτερα μακρινό καθώς τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 2,3 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ. Επομένως το κλείσιμο της πρώτης φάσης της αξιολόγησης είναι μια αναγκαία συνθήκη για την βελτίωση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων αλλά όχι τόσο ικανό όσο αρχικά είχε αποδοθεί αφού η επιμήκυνση του χρόνου θα συντηρήσει την αβεβαιότητα, έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Πλέον έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες, η αύξηση των αποτιμήσεων και η πρόσφατη ανοδική κίνηση των τιμών των ομολόγων πατάει και με τα δύο πόδια στην αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα σταδιακά αναπροσαρμόζονται τα μεγέθη των εκτιμήσεων της χρονιάς:

Πόσο θα επηρεάσουν οι νέοι φόροι τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τα πρατήρια, τα τυχερά παιχνίδια, τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις τραπεζικές συναλλαγές, τις πωλήσεις ποτών και καπνού, τις αποτιμήσεις των ακινήτων κλπ.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο όπου όλα θα γίνουν στην ώρα τους θα πρέπει να γίνουν παράλληλα οι κατάλληλες προσαρμογές στις νέες εκτιμήσεις κερδοφορίας των επιμέρους μετοχών στο βαθμό που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα. Και επειδή επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι κλάδοι Θα χρειαστεί  αυξημένη πειθαρχία στην διαχείριση της αισιοδοξίας.

 

 

* ,