Θα τολμήσει ξανά στα 86 του δανός δρομέας

Θα τολμήσει ξανά στα 86 του

Στις 8 Νοεμβρίου 2014, λίγη ώρα αφότου στην πρωτεύουσα είχε ξεκινήσει ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο κ. Φιν Κρίστιανσεν, ένας ηλικιωμένος Δανός δρομέας που είχε διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να συμμετάσχει στη μοναδική αυτή διοργάνωση, αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Ο Φιν Κρίστιανσεν με την οικογένειά του. Σε ηλικία 86 ετών, ο Δανός δρομέας θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία συμμετέχων που θα τρέξει στον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας

Στις 8 Νοεμβρίου 2014, λίγη ώρα αφότου στην πρωτεύουσα είχε ξεκινήσει ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο κ. Φιν Κρίστιανσεν, ένας ηλικιωμένος Δανός δρομέας που είχε διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να συμμετάσχει στη μοναδική αυτή διοργάνωση, αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τον αγώνα. Με τη θερμοκρασία στους 27 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν 20 βαθμούς περισσότερους από τη μέση θερμοκρασία στη χώρα του την εποχή εκείνη, και τον άνεμο να μην ευνοεί τους δρομείς, ήταν μάλλον αδύνατο να συνεχίσει.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, «λίγες ώρες αφού είχα αναγκαστεί να τα παρατήσω στο 23ο χιλιόμετρο», διηγείται σήμερα μιλώντας στο «Εθνος», «αποφάσισα ότι το 2015 θα επιστρέψω». Ο κ. Κρίστιανσεν κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του. Ετσι φέτος, σε ηλικία 86 ετών, ο Δανός δρομέας θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία συμμετέχων που θα τρέξει στον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Ενα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που συνοδεύουν τον κ. Κρίστιανσεν είναι ότι ξεκίνησε να τρέχει μαραθωνίους στα 67 του χρόνια. «Ηταν τότε που συνταξιοδοτήθηκα» λέει. «Ηθελα να ξεκινήσω τη ζωή μου ως συνταξιούχος επιχειρώντας κάτι για το οποίο δεν είχα ξαναπροσπαθήσει ποτέ. Από τον πρώτο μου μαραθώνιο στο Βερολίνο το 1996 ακολούθησαν άλλοι οκτώ. Ο 33ος Μαραθώνιος, ο Αυθεντικός, θα είναι ο δέκατος στον οποίο θα συμμετάσχω και έχω αποφασίσει να είναι ο τελευταίος. Γι’ αυτό στοχεύω στον τερματισμό» προσθέτει.

«Η μεγαλύτερή μου προσδοκία, όμως, είναι να ζήσω την εμπειρία της εκκίνησης στον Μαραθώνα. Και την αίσθηση του να κατευθύνεσαι προς το Στάδιο».

Εχοντας τρέξει τρεις φορές από 42 χιλιόμετρα στη Ρώμη, μία φορά στο Παρίσι, μία στην Πράγα και άλλες τέσσερις στη Γερμανία, διευκρινίζει ότι κάθε αγώνας έχει τη δική του αξία, όμως «το να τρέχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Αισθάνομαι φοβερά πράγματα και σκεφτείτε ότι οι ιστορικές μου γνώσεις για την Ελλάδα κινούνται στο επίπεδο του μετρίου».

Η καθημερινή προετοιμασία του 86χρονου κ. Κρίστιανσεν περιλαμβάνει τρέξιμο, διαλειμματική προπόνηση και ποδηλασία. Μπορεί να ξεκίνησε τους μαραθωνίους λίγο πριν τα 70 του, όμως ο αθλητισμός εντάχθηκε για τα καλά στην καθημερινότητά του. «Δεν μετάνιωσα ούτε λεπτό που ξεκίνησα το τρέξιμο. Εχω κερδίσει υγεία, εμπειρίες σε ξένες χώρες και ένα πολύ σημαντικό αίσθημα συλλογικότητας» λέει στέλνοντας το μήνυμά του προς κάθε γενιά.

Γεννημένος στις 17 Σεπτεμβρίου 1929, ο κ. Κρίστιανσεν ενθουσιάστηκε τόσο με τον αθλητισμό που δεν δίστασε σε μεγάλη ηλικία να δημιουργήσει μια οικογενειακή ομάδα τρεξίματος η οποία αποτελείται από τέσσερις γενιές των Κρίστιανσεν και λαμβάνει μέρος σε αγώνες μικρότερων αποστάσεων στη Δανία.

Η ομάδα, που έχει πάρει το όνομα «TEAM FINN FUTT», θα εκπροσωπηθεί στην Αθήνα από τον κ. Φιν και τον εγγονό του Τόμας Μορκ. Εκεί όπου θα συναντηθούν μαζί με άλλους 40.000 δρομείς από 100 χώρες του κόσμου…

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο αγώνας σε αριθμούς

• Περισσότεροι από 40.000 δρομείς -αριθμός ρεκόρ- θα συμμετάσχουν φέτος στη διαδρομή.

• Περίπου 6.500 είναι οι ξένοι δρομείς και προέρχονται από 100 και πλέον χώρες.

• Με κατά μέσο όρο 1,2 συνοδούς θα έρθει στη χώρα μας καθένας από αυτούς.

• 5 ημέρες θα μείνει στην Αττική κάθε επισκέπτης.

• Περίπου 1.000 ευρώ ξοδεύει ένας συμμετέχων για εγγραφή, διαμονή, φαγητό, μετακινήσεις, τουριστικές επισκέψεις και δώρα.

• Το 90% των διεθνών συμμετεχόντων επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή τον Μαραθώνιο.

• Μόλις το 1/3 αυτών έχει ξαναεπισκεφθεί τη χώρα στο παρελθόν.

• Περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αφήσουν στην εμπορική και τουριστική αγορά της Αθήνας οι ξένοι επισκέπτες.

Κατερίνα Ροββά