Θαν. Σταυρόπουλος: ΧΑΑ – Επικίνδυνες ισορροπίες στις παρυφές των 640 μονάδων

ΧΑ: Επικίνδυνες ισορροπίες στις παρυφές των 640 μονάδων

Πίεση στο τραπεζικό ταμπλό την παραμονή των αναστολών διαπραγμάτευσης Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Η Εθνική σήμερα στο στόχαστρο. Καθίζηση τζίρου λόγω της αργίας στη Wall Street. «Ειδικών συνθηκών» η αυριανή συνεδρίαση.
Ακόμα μία συνεδρίαση που δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, σε όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν, επί καθημερινής βάσεως, τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τους ενεργούς παίκτες, για πολλοστή φορά, να προσπαθούν να “εφεύρουν σωματοφύλακες”, προκειμένου να μην απειληθούν οι 640 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και οι 190 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Απόλυτα αναμενόμενη η εικόνα πιέσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς ήταν αρκετοί αυτοί που επέλεξαν να μην “μπλέξουν” σε διαδικασίες reverse split και προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης και έσπευσαν να μηδενίσουν θέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για τις υφιστάμενες μετοχές των Eurobank,Alpha Bank ΑΛΦΑ -9,62% και Πειραιώς, αλλά και για τους αντίστοιχους παραστατικούς τίτλους (ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡΤΠ), σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης, πριν το αναμενόμενο reverse split, με ημερομηνία επιστροφής στο ταμπλώ την 2α Δεκεμβρίου.
Αναμενόμενη και η νεότερη καθίζηση του τζίρου, καθώς επηρέασαν αρνητικά, πρωτίστως η αργία στην Wall Street (Ημέρα των Ευχαριστιών) και δευτερευόντως τα αξιοσημείωτα τεχνικά προβλήματα μετάδοσης στοιχείων από το Χ.Α.
Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση διέψευσε σε σημαντικό βαθμό όλους όσους περίμεναν η επικείμενη προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, πλην Εθνικής που διαπραγματεύεται και αύριο όπως και ο παραστατικός τίτλος αυτής, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις θέσεων, θα έφερναν βραχυπρόθεσμη μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλες, μη Τραπεζικές, μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έστω αυτές που τα αποτελέσματα εννεαμήνου θα δικαιολογούσαν μία καλύτερη “μεταχείριση”.
Δυστυχώς αυτό, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, δεν παρατηρήθηκε σήμερα στο ταμπλώ, καθώς όσοι σπεύδουν να αυξήσουν ρευστότητα έχουν σαν μοναδικό στόχο την συμμετοχή στην Α.Μ.Κ. της Εθνικής.
Από την άλλη, κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής εξελίχθηκε στον αρνητικότερο πρωταγωνιστή, μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία διαχείρισης των δεικτών, σύμφωνα με την οποία ο τίτλο της ΕΤΕ διαγράφεται από την σύνθεση του Πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600. Η μετοχή θα τεθεί εκτός του δείκτη STOXX 600 από το άνοιγμα των Αγορών στις 21 Δεκεμβρίου, άρα οι τελευταίες πωλήσεις θα λάβουν χώρα στην συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα, στις 14 Δεκεμβρίου, θα έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την Α.Μ.Κ. ενώ αξίζει υποσημείωσης ότι την Παρασκευή 18/12 είναι το triple witching Δεκεμβρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Από εκεί και πέρα, τα ενημερωτικά δελτία των Eurobank και Alpha Bank  αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ κανείς από τους εγχώριους αναλυτές δεν έχει αλλάξει άποψη, όσον αφορά την συνέχιση των πιέσεων, στο Τραπεζικό ταμπλώ, μέχρις ότου οι τιμές στην spot Αγορά, “συναντήσουν” τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., χωρίς να αποκλείονται ελαφρώς αρνητικές εκπλήξεις, με πρόσκαιρη κίνηση και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αφού αμφιταλαντεύτηκε κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης αναρριχόμενος μέχρι τις 71,57 μονάδες (+1,82%), μετά τις 10.56 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 59,48 μονάδες (-15,38%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 60,68 μονάδες με απώλειες 13,67% και σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν και οι τίτλοι των Alpha Bank ΑΛΦΑ -9,62% (-9,62%), Εθνικής (-25,38%) και Πειραιώς (-9,09%), ενώ αμετάβλητη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Eurobank.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση, “πλάτη” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έβαλαν οι ΟΠΑΠ (+1,43%), Κύπρου (+1,23%), ΕΕΕ (+0,48), ΟΤΕ (+0,43%), Τιτάν (+0,56%), Folli Follie Group (+0,92%), έχοντας βοήθειες από Αεροπορία Αιγαίου (+1,8%) και Grivalia (+6,3%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 190 μονάδες συνεχίζουν να “κρατάνε χαρακτήρα”, έστω και με εναλλασσόμενες βοήθειες από τους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους. Σε περίπτωση καθοδικής εκτόνωσης, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 185 μονάδες.
Οι ζώνες κλειδιά για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία είναι για μεν τους “Buyers” οι 207 με 211 μονάδες και για δε τους “sellers” οι 190 με 185 μονάδες.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παρά το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει “νότια”, αυτός συνεχίζει να επανεκτιμά την στήριξη των 640 μονάδων. Πιθανή καθοδική διάσπαση των 640 μονάδων θα δώσει χώρο πτωτικής ανάπτυξης προς το διαγραμματικό όριο των 630 και 603 – 600 μονάδων.